Κόσοβο.3 εβδομάδες μετά.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Κόσοβο.3 εβδομάδες μετά..

Τρεις εβδομάδες πέρασαν από τη στιγμή που το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. 28 συνολικά κράτη, εκ των οποίων 16 μέλη της ΕΕ, αναγνώρισαν μέχρι την Παρασκευή το ανεξάρτητο κράτος, αριθμός σίγουρα όχι τόσο ικανοποιητικός όσο αρχικά περίμεναν οι Κοσοβάροι κι οι δυνάμεις που στήριζαν τη θέση τους.
Το Κόσοβο δείχνει να παλεύει να ορθοποδήσει στις νέες συνθήκες.. Στη μισή Μιτρόβιτσα, όπου υπάρχει έντονο το σερβικό στοιχείο, συνεχίζονται οι καθημερινές πορείες στις 12: 44' (συμβολικά αναφερόμενο το σερβικό στοιχείο στην απόφαση 1244 του OΗΕ του 1999) και η ανυπακοή στην Πρίστινα. Oι Σέρβοι του Κοσόβου δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αναφέρονται σε κανέναν άλλο εκτός των δυνάμεων του OΗΕ. Σε απόλυτη απόγνωση, όμως, βρίσκονται και οι υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι καθώς δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου αναρωτιούνται σε τι ακριβώς συνίσταται η δουλειά τους. O γενικός γραμματέας του οργανισμού ανέφερε ότι συνεχίζουν να καλύπτονται από την απόφαση 1244 μέχρι νεωτέρας. Oι δυνάμεις της ΕΕ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη δουλειά τους, η οποία, όμως, όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο του OΗΕ, είναι σε αναμονή. O δε Μάρτι Αχτισάαρι, ο Φινλανδός διπλωμάτης- μεσολαβητής, το σχέδιο του οποίου ουσιαστικά εφαρμόζει η Πρίστινα, προτείνει πως είναι πια καιρός να αρχίσει το νεότευκτο κράτος να διεκδικεί τη συμμετοχή του σε παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές του ανάγκες.
Επίσης, ότι η Σερβία θα πρέπει να αποδεχτεί πως το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Από την άλλη πλευρά, στο Βελιγράδι τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα, κυρίως σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση. Αυξάνουν ολοένα και περισσότερο οι φωνές όσων φοβούνται πως η χθεσινή κατάρρευση της κυβέρνησης θα οδηγήσει,στις προσεχείς εκλογές του Μαίου,στο σχηματισμό μιας άλλης, σαφώς πιο εθνικιστικής. Το σίγουρο πάντως είναι πως στις σημερινές συνθήκες η πολιτική κατάσταση συμπαρασύρει και την οικονομική, καθώς καθημερινά δημοσιεύονται στοιχεία που δείχνουν τη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και την πτώση της αξίας του σερβικού νομίσματος. Ετσι, η Σερβία κινδυνεύει να απομονωθεί ακόμη περισσότερο και να χάσει και την ευρωπαϊκή της πορεία. Oσο για τους πληθυσμούς... Oι Κοσοβάροι απολαμβάνουν την ανεξαρτησία τους, ενώ οι Σέρβοι αισθάνονται ότι τιμωρούνται για τις πράξεις του Μιλόσεβιτς..

5 σχόλια:

  1. Dear poor friends,

    we appreciate your effort for surviving,
    but not on our Own Major Interest and History.

    Honest Proposition:

    The name at stake as you put it is "MAKEDONIA"

    We are very polite and civilized people so we
    let you get the first syllable, "MA".
    We keep the second "KE".

    So you can be called "MADONIANS".

    This is a great advantage for you because:
    1. You can have a modern emblem in the sun of your flag.
    The famous singer "MADONΝA"
    2. You will please the USA because you are the same kind
    of products like Madonna,
    made in USA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΛΥΣΗ
    ΗΤΑΝ
    ΕΙΝΑΙ
    ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
    ΜΙΑ,

    ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΛΥΣΗ
    ΗΤΑΝ
    ΕΙΝΑΙ
    ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
    ΜΙΑ,

    ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙ ΣΕΡΒΟΙ.
    ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΤΕ ΑΠ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ.
    ΑΝ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΤΕ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΧΑΛΙΑ ΕΘΝΟΣ.SORRY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το μονο ονομα που ταιριαζει στους γυφτοσκοπιανους ειναι το :

    ΜΟNKEYDONIA

    χαιρετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share