Η ομαδική απεργία πείνας των κρατουμένων στις Ελληνικές φυλακές,στον ευρωπαικό Τύπο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Η ομαδική απεργία πείνας των κρατουμένων στις Ελληνικές φυλακές,στον ευρωπαικό Τύπο..

.
Η αποχή από το συσσίτιο και η απεργία πείνας που ξεκίνησαν σήμερα περίπου 4.000 κρατούμενοι των φυλακών Κομοτηνής, Διαβατών, Λάρισας, Δομοκού, Γρεβενών, Άμφισσας, ανηλίκων Βόλου, Κορυδαλλού, Κερκύρας, Χαλκίδας, Μαλανδρίνου, Ναυπλίου, Πατρών, Χανίων, Αλικαρνασσού, Νεαπόλεως Κρήτης, Τρικάλων, Ιωαννίνων, Χίου, Αυλώνος και Γυναικείων Θηβών,προκαλεί ήδη αίσθηση στον Ευρωπαικό Τύπο και αναμένεται να απασχολήσει ακόμη περισσότερο καθώς οι μέρες θα περνούν.
Τα αιτήματα των κρατουμένων,συνοπτικά, είναι:
  • Εφαρμογή του Σωφρονιστικού Κώδικα και βελτίωσή του.
  • Οι χρήστες ψυχότροπων ουσιών να εκτίουν και αυτοί τα 3/5 της ποινής.
  • Να μη γίνεται κατάχρηση της προσωρινής κράτησης και να γίνει μερική παραγραφή μέρους της ποινής σε όλους τους κρατούμενους.
  • Τακτικές άδειες σε όλους τους κρατούμενους που θεμελιώνουν το δικαίωμα.
  • Εφαρμογή των εναλλακτικών τρόπων έκτισης της ποινής, εξανθρωπισμό επισκεπτηρίων.
  • Πρόσβαση φορέων στις φυλακές, στους βουλευτές και ΜΚΟ.
  • Να τιμωρούνται αυστηρά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όταν ασκούν σωματική βία στους κρατούμενους και να θεσμοθετηθεί ο Συνήγορος του Φυλακισμένου.
  • Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης εξασφαλίζοντας στους κρατούμενους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση.
Με τον τίτλο «Διαμαρτυρία κατά των άθλιων συνθηκών» και «Έλληνες κρατούμενοι σε απεργία πείνας», ο ανταποκριτής της Γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ επισημαίνει σε σημερινή σχετική ανταπόκρισή του:
"Στενά κελιά, άθλιες συνθήκες υγιεινής, κακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στις περισσότερες ελληνικές φυλακές επικρατεί μια απαράδεκτη κατάσταση. Για το λόγο αυτό χιλιάδες κρατούμενοι σε 21 σωφρονιστικά ιδρύματα ξεκινούν σήμερα απεργία πείνας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των φυλακών, είναι η υπερπληρότητα των φυλακών. Έχουν χώρο για 7.500 κρατουμένους, αλλά σήμερα οι κρατούμενοι ξεπερνούν τους 13.000. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση. Σε καμιά άλλη χώρα της ΕΕ οι κρατούμενοι δεν περιμένουν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για την δίκη τους (Δείτε σχετικά και εδώ:Πρώτοι στις..προφυλακίσεις! ) . Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης η προσωρινή κράτηση στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου ένα χρόνο. Που σημαίνει ότι διαρκεί τρεις φορές περισσότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ..."
Bookmark and Share