Βαδίζοντας στα τυφλά.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Βαδίζοντας στα τυφλά..

Ενα μεγάλο μυστικό που αλλάζει τους όρους άσκησης δραστηριότητας σε πάνω από 350 κλάδους και 2.000.000 επιχειρηματίες και εργαζομένους κρύβει το νομοσχέδιο των κλειστών επαγγελμάτων που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε στο κείμενο του νόμου ούτε στη συνοδευτική έκθεση επιπτώσεων.. ούτε καν στις ερωτήσεις της δημοσκόπησης που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών προ ημερών διενήργησε, ποιους αφορά.

Ο λόγος όχι για τους «κραταιούς» κλάδους των νομικών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, ακόμη και φαρμακοποιών (ρυθμίστηκαν από άλλο νομοσχέδιο και παρ' όλα αυτά η δημοσκόπηση και η διαβούλευση αφιέρωσαν πολύ χώρο σε αυτούς), αλλά για το μεγάλο «άγνωστο» πλήθος των επαγγελματιών που δεν εκπροσωπούνται από ισχυρά σωματεία, που δεν έχουν ισχυρή διασύνδεση με το βουλευτικό σώμα.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά ότι καταργούνται 10 διοικητικοί περιορισμοί σε κάθε επάγγελμα για το οποίο δεν θα υπογραφεί εντός 4 μηνών από την ψήφιση του νόμου προεδρικό διάταγμα εξαίρεσης. Η κίνηση τοποθετείται χρονικά στο τέλος Ιουνίου.

Θα συνδυαστεί με την παράλληλη «απελευθέρωση» ή πιο σωστά άρση εμποδίων και γραφειοκρατικών δυσκολιών στον κλάδο των υπηρεσιών που προωθείται με την οδηγία Μπολκεστάιν. Επί της ουσίας οι αλλαγές αγγίζουν τους πάντες.

Από την κομμώτρια και τον θεατράνθρωπο που θα μπορούν να ανοίγουν το μαγαζί τους χωρίς εδαφικά όρια (απόσταση από σχολείο ή ναό), τον μικροέμπορο που θα λαμβάνει άδεια πώλησης στη λαϊκή, τον δικηγόρο από την Κύπρο που θα μπορεί να ασκεί επάγγελμα στην Ελλάδα, τον Βούλγαρο αρχιτέκτονα που θα δραστηριοποιείται στη χώρα (όπως και ο Ελληνας στη Γερμανία) έως το εμπορικό μεγαθήριο, που θα μπορεί να ιδρύεται εντός αστικών κέντρων χωρίς οικονομική μελέτη για τις επιπτώσεις στα γύρω καταστήματα, και το ξένο τουριστικό πρακτορείο που θα παρέχει υπηρεσίες χωρίς εγκατάσταση ή εγγυοδότηση στην Ελλάδα.

Ο ανταγωνισμός έχει αναμφισβήτητα οφέλη. Αλλά όταν ο ιδιωτικός τομέας ασφυκτιά λόγω κρίσης, το ελάχιστο που πρέπει να συμβαίνει είναι να προετοιμάζεται επαρκώς για τις αλλαγές.

Και από ό,τι φάνηκε από τη δημόσια διαβούλευση -από την οποία όλα τα παραπάνω επαγγέλματα απείχαν- γνώση και πληροφόρηση δεν υπάρχει.
Γιατί;
Bookmark and Share