Έλεος πια ..Άρπαξαν -και- τα λεφτά για τους πυρόπληκτους! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Έλεος πια ..Άρπαξαν -και- τα λεφτά για τους πυρόπληκτους!


Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων... το «Ταμείο Μολυβιάτη», το οποίο είχε δημιουργηθεί τις πρώτες μέρες μετά τις πυρκαγιές του 2007, με τις συνεισφορές 150 εκατομμυρίων ευρώ από 92.000 δωρητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό...


Το γνωστό επισήμως και ως Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών καταργήθηκε με το νόμο 3895/2010, ενώ είχε 118 εκατομμύρια υπόλοιπο, ποσό που περιήλθε «στην αρμοδιότητα του...
υπουργού Οικονομικών».

«Τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη έπρεπε να μείνουν ανέγγιχτα. Το κράτος για ακόμη μία φορά έκανε τις αλχημείες του. Αντί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα που είχαν οι πυρόπληκτες περιοχές για την ανασυγκρότησή τους, κατήργησαν το Ταμείο χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση» μας λέει η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βουλευτής Επικρατείας και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ., η οποία κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα αυτό.

«Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, κατήργησε το Ταμείο Μολυβιάτη και ενέταξε τα χρήματα που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από την ένταξή τους σε αυτό το Πρόγραμμα και ύστερα, τα χρήματα δεν δύναται να διατεθούν, φέτος τουλάχιστον, για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων νομών, καθώς, μετά το πρόσφατο αίτημα της τρόικας να δαπανηθούν 950 εκατ. λιγότερα από τα 8,5 δισ. που μπορούσε να ξοδέψει το ελληνικό κράτος από το Πρόγραμμα αυτό, η κυβέρνηση έχει ξοδέψει όλα τα κονδύλια που θα μπορούσε και δεν μπορεί πλέον να δώσει ούτε ευρώ παραπάνω για τους πυρόπληκτους».

Απογοήτευση

Η κ. Αυγερινοπούλου προσθέτει:

«Ο ρυθμός αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών είναι απογοητευτικός. Οχι μόνο στο νομό Ηλείας, αλλά και στους 17 νομούς που τότε επλήγησαν, το 1/3 των πυρόπληκτων κτηρίων δεν έχουν ακόμα και σήμερα επισκευαστεί ή ανακατασκευαστεί και οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει -ούτε πρόκειται για φέτος να λάβουν- την τρίτη δόση των αποζημιώσεων.

Σα να μη φτάνει αυτό, καλούνται τώρα να πληρώσουν και τέλος ακινήτων! Ομως, ούτε το φυσικό περιβάλλον έχει αποκατασταθεί. Οι αναδασώσεις έχουν αφεθεί μόνο σε χέρια εθελοντών, ενώ και το οδικό δίκτυο καταρρέει και δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησής του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πολύπαθο χωριό της Μακίστου του Δήμου Ζαχάρως, οι κάτοικοι του οποίου έχουν απομονωθεί, αφού έχει καταρρεύσει για ακόμη μία φορά ο δρόμος - ούτε λεωφορείο δεν περνάει. Η δε κυβέρνηση μπλόκαρε κάθε πιθανότητα χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης από το Ταμείο Μολυβιάτη».

Με ποιο σκεπτικό τα καταλόγισε ως τμήμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων;

«Εδώ είναι που έκανε για άλλη μια φορά τις "αλχημείες" της η κυβέρνηση. Για να δείξει ότι οι πολιτικές της είναι επιτυχημένες και ότι παρουσιάζουν "έσοδα", ενέταξε τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη, που δόθηκαν από το 2007-2008 για ειδικό σκοπό, στα έσοδα του κράτους. Και αυτό έγινε χωρίς καν την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ηρθα σε επικοινωνία με το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού κ. Σαχινίδη. Θα πρέπει τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη να διαχωριστούν από τα έσοδα του κράτους ξανά.

Ο έγκαιρος διαχωρισμός τους θα χρειαζόταν την έγκριση πρόσθετου προϋπολογισμού από τη Βουλή. Επειδή όμως πλησιάζουμε προς το τέλος του 2011 και στο τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθεί προς έγκριση ο προϋπολογισμός του 2012, περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει ειδική διάταξη γι' αυτά τα χρήματα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στις 3/10 στη Βουλή.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα διαχωριστεί όλο το υπόλοιπο του Ταμείου Μολυβιάτη και όχι κάποιο ποσοστό αυτού. Πάντως, και με αυτή τη λύση ούτε οι δικαιούχοι θα πάρουν τα χρήματά τους, μέχρι το τέλος του 2011, ούτε τα έργα που έπρεπε να χρηματοδοτηθούν ώς το 2011 προλαβαίνουν να εγκριθούν».

πηγή Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share