«Μυστική διάσκεψη για το ελληνικό χρέος» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

«Μυστική διάσκεψη για το ελληνικό χρέος»

Τη μερική διαγραφή του ελληικού χρέους μέχρι το 2015 φέρονται να συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι εκπρόσωποι της ευρωζώνης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας, Welt am Sonntag, με τίτλο «Μυστική διάσκεψη για το ελληνικό χρέος»

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές που...
δεν κατονομάζει, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt, η προοπτική της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους προτάθηκε, ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.

Το χρονικό σημείο του 2015 έχει περισσότερα πλεονεκτήματα: Θα αποτελέσει κίνητρο για την Αθήνα μέχρι τότε να έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της για το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Αυτό που λήγει το 2014. Παράλληλα, η επιλογή αυτή ταυτόχρονα, θα καθησυχάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο, ανέφερε η εφημερίδα.

Συνεπώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι προς το παρόν εναντίον μίας τέτοιας προοπτικής των διεθνών πιστωτών. Αυτό θα σημάνει μία τρύπα στον γερμανικό προϋπολογισμό του 2013.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης του ευρώ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για να απελευθερώσουν τη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να κανονίσουν μια «βάση στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ» σχετικά με το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαϊκή πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Bookmark and Share