ΟΗΕ: «Βιαστής ένας στους τέσσερις Ασιάτες..» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΗΕ: «Βιαστής ένας στους τέσσερις Ασιάτες..»

Φαινόμενο που «πληγώνει» την καθημερινότητα στην Ασία είναι οι βιασμοί, υποστηρίζει νέα έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, που καταδεικνύει ότι η αποτρόπαια πράξη είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ανισότητα των δύο φύλων στην περιοχή, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τουλάχιστον το 1/4 των Ασιατών παραδέχθηκε ότι έχει διαπράξει βιασμό! 



Την στιγμή που η έκθεση με τίτλο...«Γιατί ορισμένοι άνδρες χρησιμοποιούν βία κατά των γυναικών και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε» δινόταν χθες στη δημοσιότητα, δικαστήριο στην Ινδία έκρινε ενόχους τους τέσσερις άνδρες που συμμετείχαν στον ομαδικό βιασμό της 23χρονης φοιτήτριας (η οποία υπέκυψε στα τραύματά της) μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο του νέου αυστηρότερου νόμου για την καταπολέμηση της μάστιγας του βιασμού στην Ινδία, οι τέσσερις άνδρες ενδέχεται να θανατωθούν διά απαγχονισμού.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 10.000 άνδρες και 3.000 γυναίκες σε έξι χώρες της Ασίας (Μπανγκλαντές, Καμπότζη, Κίνα, Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Παπούα Νέα Γουινέα) και διαπίστωσαν ότι το ποσοστό ενοδοικογενειακής σωματικής και σεξουαλικής βίας είναι πολύ υψηλό καθώς στην Ινδονησία ξεπερνά το 26% και στη Νέα Γουινέα φθάνει το 80%.

Τουλάχιστον 1 στους 10 άνδρες συμμετέχοντες παραδέχθηκαν ότι είχαν εξαναγκάσει σε ερωτική συνεύρεση γυναίκα άλλη από τη σύζυγό τους.

Κοινό κίνητρο των ανδρών που παραδέχθηκαν ότι διέπραξαν βιασμό είναι η «σεξουαλική κυριότητα» και όχι η δράση υπό την επήρεια αλκόολ, που θεωρείται από τους ερευνητές ένας από τους ισχυρούς παράγοντες που οδηγούν στην διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι σε ποσοστό από 72% έως και 97% οι άνδρες βιαστές δεν αντιμετώπισαν τις συνέπειες του νόμου.

Θύματα βιασμών είναι και οι άνδρες στην ασιατική ήπειρο -στο Μπανγκλαντές, την Κίνα και την Ινδονησία, περίπου το 2% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν βιάσει άλλον άνδρα, ενώ στη Σρι Λάνκα και την Καμπότζη το ποσοστό ανέρχεται, κατά μέσον όρο, σε 3% με 4% και στην Παπούα Νέα Γουινέα σε 8%.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, Ass Press)

Bookmark and Share