Προς πρόωρες εκλογές η ΠΓΔΜ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Προς πρόωρες εκλογές η ΠΓΔΜ

Η εφημερίδα των Σκοπίων, Vecer - η οποία υποστηρίζει το κόμμα του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι -  σε πρωτοσέλιδο άρθρο της απευθύνει ερώτημα αν θα γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια με αφορμή την εκλογή του νέου προέδρου στη χώρα: «Πλησιάζουν οι εκλογές;».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι συναντήσεις το...πρωθυπουργού του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, με τους αρχηγούς των αλβανικών κομμάτων, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για πρόωρες εκλογές.

«Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για να τηρηθούν και οι προθεσμίες της προεδρικής θητείας, θα πρέπει οι πρόωρες εκλογές να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Και οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η προεκλογική εκστρατεία που διαρκεί 20 ημέρες, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου».

«Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει αυτές να πραγματοποιηθούν εντός 60 ημερών από τη διάλυση του Κοινοβουλίου», σημειώνει η εφημερίδα.

Ωστόσο, ανεπίσημα, (γράφει το δημοσίευμα) ο κυβερνητικός εταίρος του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο Αλί Αχμέτι του κόμματος DUI, έχει, ήδη, αναφέρει ότι με την ενδεχόμενη εκλογή του αρχηγού του κράτους θα ανακοινωθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Αλλά, χθες το βράδυ, η κεντρική προεδρία του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων - DUI, δήλωσε ότι το ζήτημα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών δεν έχει ανοίξει.

Για τη διάλυση του Κοινοβουλίου απαιτούνται τουλάχιστον 62 ψήφοι «υπέρ» και πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του DUI, ΜΠουγιάρ Οσμάνι, το κόμμα είναι της θέσης για εκλογή ενός συναινετικού υποψηφίου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές
Bookmark and Share