Μισή προσαύξηση σε κάθε τριετία... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μισή προσαύξηση σε κάθε τριετία...

 

  • Τέσσερις διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.


Με το προωθούμενο νομοσχέδιο προβλέπεται «μισή» προσαύξηση για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, ενώ διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν ήδη για εργατοτεχνίτες και για νέους κάτω των 25 ετών.
Αναλυτικά:
 Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 25 ετών, που προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι με τον κατώτερο μισθό, θα παίρνουν προσαύξηση 5% για κάθε τριετία (και μέχρι 15% για προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη). Σήμερα η προσαύξηση είναι 10% για κάθε τριετία.
Μακροχρόνια άνεργοι, που προσλαμβάνονται ως εργατοτεχνίτες, δεν επηρεάζονται, καθώς ήδη έχουν μικρότερη προσαύξηση. Ετσι εργατοτεχνίτης με 6 έως 9 έτη προϋπηρεσία δικαιούται βασικό ημερομίσθιο 26.18 ευρώ και 2.62 ευρώ επίδομα τριετιών (σύνολο 28.8 ευρώ).
Για εργαζόμενους άνω των 25 ετών δεν αλλάζει τίποτα και διατηρείται η προσαύξηση 10% για κάθε τριετία. Για παράδειγμα εργαζόμενος με τουλάχιστον εννιά χρόνια προϋπηρεσίας δικαιούται 761.9 ευρώ τον μήνα (586,08 βασικός και 175.82 ευρώ επίδομα τριετιών). Ωστόσο από το 2017 και μετά αυτό που είναι «κλειδωμένο» είναι τα 586 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θέματα (όπως είναι η προσαύξηση για τις τριετίες) παραπέμπονται στους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες και ΓΣΕΕ).

Ο νέος μηχανισμός του κατώτερου μισθού έχει θεσπιστεί σε διάταξη του νόμου 4172/ 2013, όπου γινόταν αναφορά στον κατώτερο μισθό αλλά όχι στο θέμα των τριετιών (στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 103). Τώρα προστίθεται η φράση πως: κατώτερος μισθός «νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει πως δεν καταργούνται οι τριετίες αλλά στο νομοσχέδιο υπάρχει μόνο μία ρύθμιση για να γίνει ευκολότερη η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως με βάση το μνημόνιο οι τριετίες παραμένουν «παγωμένες» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.


•Για νέους κάτω των 25 ετών με βάση ρύθμιση που ήδη είναι σε ισχύ ο κατώτερος μισθός είναι 510.95 ευρώ. Εάν έχει συμπληρωθεί μία τριετία το επίδομα είναι 51.10 ευρώ (σύνολο 562.05 ευρώ).

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και οι εργατικές κατά μία μονάδα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η μείωση των εργατικών εισφορών θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση του μισθού (π.χ. 12 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν αποδοχές 1.200 ευρώ). Ωστόσο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει στην κατάργηση παροχών που καταβάλλονταν από ειδικούς λογαριασμούς του ΟΑΕΔ.

Μεταξύ άλλων, καταργείται το οικογενειακό επίδομα, ωστόσο ειδικά για φέτος υπάρχει πρόβλεψη πως θα καταβληθεί το μισό. Τέλος οι προϋποθέσεις για την ενοικίαση εργαζομένων από Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης γίνονται πιο «ελαστικές». Για παράδειγμα, η απασχόληση μισθωτού με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης δεν επιτρέπεται όταν ο έμμεσος εργοδότης το προηγούμενο τρίμηνο είχε κάνει απολύσεις (στην ίδια ειδικότητα) για οικονομοτεχνικούς λόγους (μέχρι τώρα ίσχυε το εξάμηνο). Σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων το αντίστοιχο διάστημα «πέφτει» από τους δώδεκα στους έξι μήνες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Bookmark and Share