Στους 21 οι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία οδό! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Στους 21 οι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία οδό!

 
  • Στους δεκαπέντε από επτά που είναι σήμερα θα αυξηθούν οι σταθμοί διοδίων στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού και έξι νέοι θα λειτουργήσουν στους τρεις κύριους κάθετους άξονες.



Το αντίτιμο της διέλευσης θα πολλαπλασιαστεί και θα... εξισωθεί με το τέλος που ισχύει στους υπόλοιπους παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Τα παραπάνω περιγράφουν οι εργαζόμενοι της “Εγνατίας Οδού Α.Ε.” διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη παραχώρηση της εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου σε ιδιώτες. Ο Σύλλογος Εργαζομένων υποστηρίζει ότι το ΤΑΙΠΕΔ εντός του τρέχοντος δεύτερου τριμήνου του 2014 θα προχωρήσει στην προκήρυξη της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πολυετή (τουλάχιστον 30 χρόνια) παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου και των τριών σημαντικότερων κάθετων αξόνων του. “Αυτή η παραχώρηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδειχθεί επωφελής ούτε για το ελληνικό δημόσιο (ακόμη και με στενά οικονομικούς όρους) ούτε για τους χρήστες της οδού και την ελληνική κοινωνία γενικότερα”, επισημαίνουν.

Επιπλέον ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας έχουν μειωθεί κάτω από 190 εκατ. ευρώ και αφορούν πλέον μόνον το ομολογιακό δάνειο με την Τράπεζα Πειραιώς, “το οποίο έχει συναφθεί με καλούς όρους για το ελληνικό δημόσιο και αποπληρώνεται από τα υφιστάμενα διόδια. Αυτό το γεγονός επιτρέπει στην εταιρεία ‘Εγνατία Οδός Α.Ε.’ να το εξοφλήσει με άνεση εντός της επόμενης δεκαετίας (πολύ πιθανόν και νωρίτερα), καλύπτοντας συγχρόνως το υψηλών απαιτήσεων κόστος συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου”. Μετά την αποπληρωμή του δανείου το πλεόνασμα που θα προκύψει, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι (εκτιμώμενου ύψους άνω του 1-1,5 δισ. ευρώ για συνολικό χρονικό ορίζοντα 30ετίας), θα είναι προς όφελος αποκλειστικά του ελληνικού δημοσίου και θα μπορούσε να διατεθεί στις τοπικές κοινωνίες από τις οποίες διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος υπό τη μορφή νέων έργων υποδομών και συντήρησης των υφιστάμενων. “Διερωτόμαστε πραγματικά ποια θα είναι τα οφέλη της παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού, ενός αυτοκινητοδρόμου με τεράστια γεωπολιτική και εθνική σημασία, ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία”, τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Σήμερα στο μήκος των 670 χλμ. του οδικού άξονα της Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους του Έβρου, σταθμοί διοδίων λειτουργούν στα Τύργια Θεσπρωτίας, στο Μαλακάσι (Μέτσοβο), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης, στη Μουσθένη Καβάλας και στον Ίασμο Κομοτηνής.
Bookmark and Share