Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ευρωβουλευτή η Θεσσαλονίκη! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ευρωβουλευτή η Θεσσαλονίκη!

 
  • Είναι η πρώτη φορά σε ευρωεκλογές που η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει τόσο πολυπληθή εκπροσώπηση στα ευρωψηφοδέλτια. 


Ωστόσο θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η δεύτερη σε πληθυσμό γεωγραφική περιφέρεια της...χώρας... κινδυνεύει να μείνει πιθανότατα χωρίς εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο!


Οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, οι οποίες αποφασίστηκαν αιφνιδιαστικά από τους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης στην αφετηρία ουσιαστικά της προεκλογικής περιόδου, αλλάζουν σημαντικά τα έως τώρα δεδομένα και τους κανόνες του παιχνιδιού με τους οποίους διεξήχθησαν οι προηγούμενες επτά εκλογικές αναμετρήσεις για το ευρωκοινοβούλιο. Η σπουδαιότερη αλλαγή είναι βεβαίως η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης. Πλέον οι ευρωβουλευτές δεν θα αναδεικνύονται βάσει της σειράς τοποθέτησής τους στο ευρωψηφοδέλτιο όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά με βάση τον αριθμό των σταυρών που θα συγκεντρώσουν. Όμως η αλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλη η επικράτεια παρέμεινε ως ενιαία εκλογική περιφέρεια, αποδυναμώνει σημαντικά, αν δεν ακυρώνει πλήρως, τη δυνατότητα εκλογής ευρωβουλευτή από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια πλην της Αττικής, στην οποία ψηφίζει σχεδόν το 1/3 του εκλογικού σώματος.
Συνεπώς οι προερχόμενοι από το Λεκανοπέδιο υποψήφιοι διαθέτουν σημαντικό και ενδεχομένως ανυπέρβλητο πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων συνυποψηφίων τους, καθώς η εκλογική δεξαμενή από την οποία αντλούν ψήφους είναι πολλαπλάσια αυτής των υποψηφίων της περιφέρειας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περιφέρεια Αττικής ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέρχεται σε περίπου 2,8 εκατ., δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι απ’ ό,τι οι εγγεγραμμένοι σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης (780.000). Επί πλέον, οι υποψήφιοι του Λεκανοπεδίου απευθύνονται και σε άλλους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους από τις όμορες περιφέρειες πολύ πλησίον της Αττικής, όπως της Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Θήβα), της Πελοποννήσου (Κόρινθος) κ.ά. Την ίδια ώρα η δεξαμενή των ψηφοφόρων ενός υποψηφίου των Ιονίων Νήσων αριθμεί περί τους 240.000, του Βορείου Αιγαίου 250.000, του Νοτίου Αιγαίου 300.000, της Δυτικής Μακεδονίας 350.000 κ.ο.κ. Στην Κεντρική Μακεδονία ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι περίπου 1,6 εκατ., υπολείπεται δηλαδή κατά περίπου 50% των ψηφοφόρων του Λεκανοπεδίου (Αττικής και κοντινών περιοχών Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου).

ΑΝΙΣΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
“Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, να εκλεγεί ευρωβουλευτής εκτός Λεκανοπεδίου”, επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει πως η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης θα έπρεπε να συνοδευτεί και από τον ορισμό συγκεκριμένων περιφερειών, ώστε να διασφαλίζεται η εκπροσώπηση όλης της επικράτειας στη νέα ευρωβουλή.
Παρόμοιες είναι οι εκτιμήσεις και του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητή του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. “Ο αγώνας μεταξύ των υποψηφίων είναι προφανέστατα άνισος. Η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης θα έπρεπε να συνοδευτεί και από την κατάτμηση της επικράτειας σε επί μέρους έξι, επτά, περιφέρειες, ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση όλης της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο”, επισημαίνει. Προσθέτει επίσης ότι “προκειμένου να αμβλυνθούν αυτές οι ανισότητες θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την ισότιμη προβολή των υποψηφίων από τα μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσουν τα ίδια τα κόμματα, αλλά ενδεχομένως να χρειάζεται να γίνουν σχετικές συστάσεις και από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης”. Σύμφωνα με τον κ. Καρακωστάνογλου, η εμπειρία αυτής της αναμέτρησης θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να θεσπιστεί ένα βέλτιστο εκλογικό σύστημα για τις επόμενες εκλογές, με τον ίδιο να προτείνει να εξεταστεί και το “μικτό” σύστημα, δηλαδή ένας αριθμός ευρωβουλευτών να εκλέγεται μέσω λίστας και οι υπόλοιποι με σταυρό.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Οι 14 θεσσαλονικείς ευρωβουλευτές
Από το 1981, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο, οι θεσσαλονικείς ευρωβουλευτές ανέρχονται συνολικά σε δεκατέσσερις. Μακροβιότερος υπήρξε ο καθηγητής Αντώνης Τρακατέλλης, ο οποίος συμπλήρωσε 15ετία στο Στρασβούργο.
Οι πρώτοι ευρωβουλευτές είχαν διοριστεί την Πρωτοχρονιά του 1981, καθώς λίγους μήνες πριν η χώρα μας είχε γίνει το 10ο μέλος της ΕΟΚ και δεν είχαν προλάβει ακόμη να γίνουν ευρωεκλογές. Από τους 24 διορισμένους ευρωβουλευτές, Θεσσαλονικείς ήταν δύο, οι Μιχαήλ Βαρδάκας και Νικόλαος Ζαρντινίδης της ΝΔ.
Οι πρώτοι ευρωβουλευτές εξελέγησαν τον Οκτώβριο του 1981. Μεταξύ αυτών ο μοναδικός από τη Θεσσαλονίκη ήταν ο βιομήχανος Φιλώτας Καζάζης της ΝΔ.
Το 1984 εξελέγη ο καθηγητής Δημήτριος Ευρυγένης με τη ΝΔ, ο οποίος όμως δύο χρόνια μετά απεβίωσε και αντικαταστάθηκε από τον Κρητικό Γιώργο Σαρειδάκι. Τον Ιανουάριο του 1986 έγινε ευρωβουλευτής και ο γιατρός Νίκος Παπακυριαζής, ο οποίος αντικατέστησε τον Νίκο Βγενόπουλο.
Στις ευρωεκλογές του 1989 η Θεσσαλονίκη δεν ανέδειξε κανέναν ευρωβουλευτή. Ωστόσο, από τον Απρίλιο του 1990 είχε εκπροσώπηση στο Στρασβούργο, καθώς ο Μενέλαος Χατζηγεωργίου αντικατέστησε τη Μαριέττα Γιαννάκου.
Το 1994 οι ευρωβουλευτές αυξήθηκαν σε 25. Μεταξύ αυτών δύο Θεσσαλονικείς, ο Νίκος Παπακυριαζής από το ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Τρακατέλλης από τη ΝΔ. Ο κ. Τρακατέλλης παρέμεινε στην ευρωβουλή και στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο μετά τις ευρωεκλογές του 1999, ενώ από το ΠΑΣΟΚ εξελέγη ο καθηγητής Γιάννης Κουκιάδης.
Το 2004 είχαν εκλεγεί και πάλι 25 ευρωβουλευτές (11 ΝΔ, 8 ΠΑΣΟΚ, 3 ΚΚΕ, 1 ΣΥΝ, 1 ΛΑΟΣ). Εξ αυτών Θεσσαλονικείς ήταν τρεις, οι Αντώνης Τρακατέλλης, Νικόλαος Βακάλης (ΝΔ) και Ευαγγελία Τσαμπάζη (ΠΑΣΟΚ).
Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 η Ελλάδα εξέλεξε 22 ευρωβουλευτές, οι οποίοι είχαν κατανεμηθεί στα κόμματα ως εξής: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από 8, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ από 2 και ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι από έναν. Από τους 22 οι Θεσσαλονικείς ήταν τέσσερις. Πρόκειται για τους: Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, Κρίτωνα Αρσένη (ΠΑΣΟΚ), Γιάννη Τσουκαλά (ΝΔ) και Μιχάλη Τρεμόπουλο (Οικολόγοι Πράσινοι).

Οι θεσσαλονικείς υποψήφιοι που διεκδικούν το σταυρό των ψηφοφόρων

Ο διπλασιασμός των υποψήφιων ευρωβουλευτών σε 42 από 21, που συνόδευσε την καθιέρωση της εκλογής με σταυρό προτίμησης, ήταν επόμενο να αυξήσει κατακόρυφα των αριθμό των υποψηφίων και από τη Θεσσαλονίκη - ασχέτως αν οι πιθανότητες εκλογής έστω και ενός είναι απειροελάχιστες λόγω της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας, η οποία παρέμεινε όπως και στις προηγούμενες επτά αναμετρήσεις για την ευρωβουλή. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγηθείσες αναμετρήσεις, οι οποίες γίνονταν με λίστα την οποία κατήρτιζαν συνήθως οι αρχηγοί των κομμάτων, σε όλα τα ευρωψηφοδέλτια υπήρχαν πάντοτε υποψήφιοι από τη Θεσσαλονίκη, και επί πλέον τουλάχιστον τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τα οποία εξέλεγαν 8 έως 11 ευρωβουλευτές, φρόντιζαν να έχουν σε εκλόγιμες θέσεις έναν με δύο Θεσσαλονικείς. Μάλιστα στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 η Θεσσαλονίκη εξέλεξε τέσσερις εκπροσώπους στο ευρωκοινοβούλιο, περισσότερους από κάθε άλλη φορά, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ελλήνων ευρωβουλευτών είχε μειωθεί στους 22. Από το 1981, που η χώρα μας εκπροσωπείται στο ευρωκοινοβούλιο, δεν υπήρξε καμία κοινοβουλευτική περίοδος χωρίς να υπάρχει Θεσσαλονικιός στο Στρασβούργο. Το ενδεχόμενο αυτό τώρα φαντάζει ωστόσο αρκετά ισχυρό. Παρ’ όλα αυτά σχεδόν όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα, έχουν συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιό τους αρκετούς Θεσσαλονικείς. Η “ΜτΚ” παρουσιάζει παρακάτω τους περισσότερους από τους θεσσαλονικείς υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Οι τρεις της Νέας Δημοκρατίας
Θοδωρής Ζαγοράκης
Σενάρια εμπλοκής του στην πολιτική είχαν ακουστεί και παλαιότερα, είτε ως υποψήφιος για το εθνικό κοινοβούλιο είτε ως υποψήφιος για την αυτοδιοίκηση. Ισχυρό όπλο του είναι η υψηλή δημοφιλία του ως αρχηγού της ομάδας που κατέκτησε το “Euro 2004”. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης γεννήθηκε στη Λυδία Καβάλας το 1971. Έκανε λαμπρή καριέρα ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος σε Καβάλα, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ καθώς και σε Λέστερ και Μπολόνια. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήταν η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Πορτογαλία με την εθνική ομάδα, στην οποία αγωνίστηκε σε 120 παιχνίδια. Ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική καριέρα του στον ΠΑΟΚ, στον οποίο από το 2007 ανέλαβε χρέη προέδρου ως και το 2012.

Δημήτρης Καραγεωργίου
Ο Δημήτρης Καραγεωργίου γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, στη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον τομέα της Κοινωνικής Φαρμακευτικής στο Twin Cities University Minnesota USA. Είναι μέλος του δ.σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου από το 1992 και γενικός γραμματέας από το 2003. Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών και ενεργό συμβουλευτικό μέλος της γραμματείας μέχρι σήμερα. Διατηρεί φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη από το 1980. Χειρίζεται άψογα τρεις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά.

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου
Η ενασχόλησή του με την πολιτική χρονολογείται από το 2004, όταν κατέβηκε με τη Νέα Δημοκρατία υποψήφιος βουλευτής. Το 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον Κώστα Γκιουλέκα. Τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, όμως απεσύρθη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Καλαφάτη. Ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα της ίδιας σχολής. Από το 1980 διδάσκει Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στη Νομική του ΑΠΘ, καθώς επίσης και στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Αστυνομική Ακαδημία (παράρτημα Θεσσαλονίκης). Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) από το 1994. Είναι επικεφαλής της Εναλλακτικής Έδρας Θεσσαλονίκης του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (από τον Ιούνιο του 2004).

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Από τη ΝΔ στη συμμαχία με τον Πολύδωρα

Μετά την έκπτωσή του από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και το κώλυμά του να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές λόγω της γνωστής καταδίκης του, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Επιχείρησε να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, όμως συνάντησε την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Κατόπιν αυτού ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος ΠΑΤΡΙ.Δ.Α., που είχε συγκροτήσει με τη μορφή ομίλου προβληματισμού τον Φεβρουάριο του 2012, του οποίου ετέθη επικεφαλής και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ο κ. Ψωμιάδης χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε βάρος του Αντ. Σαμαρά, αποφεύγοντας ωστόσο να έρθει σε ρήξη συνολικά με το κόμμα της ΝΔ. “Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή” είπε, προσθέτοντας ότι “σε αυτήν τη γενόσημη ΝΔ της Πολιτικής Άνοιξης δεν μπορώ να συμμετάσχω”.
Πριν από μερικές ημέρες συνασπίστηκε με το κόμμα “Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό” του Βύρωνα Πολύδωρα και του Χρήστου Ζώη, στο ψηφοδέλτιο του οποίου θα συμμετάσχει. Αιτιολογώντας την κίνησή του ο κ. Ψωμιάδης επισημαίνει: “Εμείς προτάσσουμε το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον πάνω από προσωπικές στρατηγικές. Η Ένωση για την ΠΑΤΡΙΔΑ ήρθε να εκφράσει τη γνήσια, λαϊκή, αυθεντική κεντροδεξιά και είναι βέβαιο ότι θα εκπροσωπηθεί στο ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε όλοι παιδιά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή”.

Άγγελος Κολοκοτρώνης: Υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ
Υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, με τον οποίο διετέλεσε βουλευτής Θεσσαλονίκης μετά τις εκλογές του 2009, θα είναι ο Άγγελος Κολοκοτρώνης. Συμμετείχε και στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος το 2009 στην τιμητική τέταρτη θέση. Στις εκλογές του 2004 προτάθηκε από το πολιτικό και κοινωνικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας και η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή και συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
Ο Άγγελος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στo Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε καριέρα στη δημοσιογραφία, την οποία υπηρέτησε επί 35ετία. Για τη συνολική δημοσιογραφική προσφορά του έχει τιμηθεί από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Φώτης Μπίμπασης: Με τους Οικολόγους Πράσινους

Μετά την ουσιαστική διάσπαση των Οικολόγων Πράσινων, η μοναδική έως τώρα υποψηφιότητα από τη Θεσσαλονίκη είναι αυτή του Φώτη Μπίμπαση από τον χώρο των ΑμΕΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτεραιότητες ενός έλληνα ευρωβουλευτή, εκπροσώπου των ΑμΕΑ για την επικείμενη πενταετία θα πρέπει να είναι:
Η διασφάλιση της χρηματοδότησης και της λειτουργίας όλων των μονάδων κοινωνικής φροντίδας και των κέντρων υποστήριξης, η προστασία των εργαζομένων με αναπηρία και η εξαίρεσή τους από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, της διαθεσιμότητας και των απολύσεων από τα μέτρα που μειώνουν δραματικά τα εισοδήματά τους (μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων, επιβολή έκτακτων εισφορών, περικοπή ΕΚΑΣ κτλ.). Η θεσμική κατοχύρωση των ίσων ευκαιριών για πρόσβαση στην εκπαίδευση, την περίθαλψη, την επικοινωνία και την πληροφόρηση, στην απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση.

Ελιά: 3+1 υποψήφιοι από τη Θεσσαλονίκη
Οι ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά, όπως έχει ήδη επισημάνει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι ειδικού σκοπού. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα προκρίνει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και η Θεσσαλονίκη -ως το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας- αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωσή του.
Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά βρίσκονται ακόμη σε φάση προεκλογικής προετοιμασίας και συγκρότησης των επιτελικών οργάνων που θα συντονίσουν την προεκλογική καμπάνια. Μόλις την περασμένη Τετάρτη οριστικοποιήθηκε ο βασικός προγραμματισμός από την εκλογική επιτροπή, στην οποία μετέχουν περί τα 26 στελέχη του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων και κινήσεων που συγκροτούν την Ελιά και το τοπικό παράρτημά της, ενώ έχει αναδειχθεί και Συντονιστική Γραμματεία που απαρτίζεται από τους Χρόνη Μακρίδη, Ρούλη Εδιάρογλου, Δημήτρη Λέκκα και Χρήστο Σεβαστιάδη. Την επιτροπή απαρτίζουν οι Α. Αλβανός, Ν. Αλευρόπουλος, Α. Αναστασιάδης, Κ. Ανθόπουλος, Χ. Βάρδας, Ε. Ελευθεριάδης, Χ. Κοτζαμανίδης, Ν. Κωτσόπουλος, Δ. Λέκκας, Γ. Λιτσαρδάκης, Χ. Μακρίδης, Σ. Μαυρίδης, Β. Μπαντής, Ν. Παπαδημητρίου, Κ. Παπαϊωάννου, Π. Παπασαραντόπουλος, Λ. Πίτκας, Μ. Πουλιάκης, Π. Σαβουλίδης, Χ. Σεβαστιάδης, Χ. Σερμπίνης, Θ. Σιάτρας, Α. Τσαούσης, Λ. Χαλβατζής, Α. Χαραλαμπόγλου και Γ. Χατζηγώγας.
Η προεκλογική καμπάνια της Ελιάς στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει τρεις θεματικές εκδηλώσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία και έξι περίπου “στοχευμένες” περιοδείες στελεχών και υποψηφίων σε μαζικούς χώρους. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου στην Καλαμαριά και θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στην Τούμπα και τη Σταυρούπολη. Επίσης θα πραγματοποιηθεί κεντρική προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία θα γίνει σε χώρο του κέντρου της πόλης, όπως στον ΟΛΘ, στο Βελλίδειο ή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ελιάς από τη Θεσσαλονίκη είναι κυρίως τέσσερις, καθώς και άλλοι δηλώνουν καταγωγή από την πόλη. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Κωστούλα, Βίκη Μάτσικα, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ και Εύα Καϊλή.

Παναγιώτης Κωστούλας: Γεννήθηκε το 1985, μεγάλωσε στην Καστοριά και ζει στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στο εμπορικό δίκαιο από το City University του Λονδίνου. Εργάζεται ως δικηγόρος. Αρθρογραφεί συχνά και δηλώνει ότι θα δραστηριοποιηθεί κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως τονίζει στη “ΜτΚ”, θα επιδιώξει να προβάλει τον δικό του προγραμματικό λόγο επικεντρωμένο στα θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, με ιδιαίτερες αναφορές στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Βίκη Μάτσικα: Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στην Καλαμαριά και στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Πτυχιούχος στις Πολιτικές Επιστήμες στο ΑΠΘ και δημοσιογραφίας στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας. Έχει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Οικονομικές Σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο SDA Bocconi School of Management. Πρόκειται για ένα από τα νέα πρόσωπα της “Ελιάς” με αναφορές στο περιβάλλον της “Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα” και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Όπως τονίζει, “προσωπικός μου στόχος είναι να αγωνιστώ για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη με ενισχυμένους δεσμούς συλλογικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και διευρυμένα δικαιώματα για τους πολίτες”, ενώ επισημαίνει ότι “οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις ευρωπαϊκές εκλογές θα διαμορφώσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε τομείς που ποικίλλουν από την ενιαία αγορά μέχρι τις ελευθερίες των πολιτών”.

Αφροδίτη Αλ Σάλεχ: Γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή Βεάκη, Ψυχολογία στο ΑΠΘ και Πολιτικές Επιστήμες στο ΕΚΠΑ. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Κοινωνιολογίας από το City University of London, ενώ έχει εκδώσει δύο λογοτεχνικά βιβλία. Έχει πλούσια δράση στα social media και κυρίως στον χώρο της επικοινωνίας και όπως δηλώνει, “ο αγώνας που δίνουμε είναι για να πείσουμε ποια είναι η ορθότερη επιλογή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και όχι για να διαχειριστούμε την ατομική μας επόμενη μέρα”. Θεωρείται από τα αουτσάιντερ της εκλογικής μάχης στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελιά και εκτιμάται ότι κινείται με την υποστήριξη κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς πρόσκειται στο σκληρό πυρήνα των βενιζελικών του κόμματος.

Εύα Καϊλή: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αρχιτέκτων μηχανικός, διπλωματούχος Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Υποψήφια διδάκτωρ Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, του υπουργείου Εσωτερικών. Θεωρείται εκ των φαβορί για μία θέση στο ευρωκοινοβούλιο και ήδη κινείται δραστήρια κυρίως σε προσωπικό επίπεδο. Ήδη δραστηριοποιείται προεκλογικά κυρίως μέσω προσωπικών επαφών και συναντήσεων και είναι η μοναδική που διαθέτει προσωπικό μηχανισμό και ευρείες προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και στο στελεχικό δυναμικό της Ελιάς. Οι πληροφορίες τοποθετούν την υποψηφιότητά της στις “γραμμές υποστήριξης” της Χαριλάου Τρικούπη.

Πηγή εφημερίδα Μακεδονία
Bookmark and Share