Kepler 186f: Η νέα "Γη"; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Kepler 186f: Η νέα "Γη";

Παγκόσμια αίσθηση και συζητήσεις σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση της NASA πως επιστήμονες εντόπισαν εξωπλανήτη 500 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ο οποίος είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Γη και λίγο πιο κρύος!

  • Δείτε παρακάτω τα σχετικά βίντεο.

Ο εξωπλανήτης φαίνεται πως είναι ό,τι πιο κοντινό στη Γη έχουν... ανακαλύψει οι αστρονόμοι.


Είναι ο πρώτος που εντοπίζεται στο μέγεθος της Γης και στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» -όπου, δηλαδή, δεν επικρατεί υπερβολική ζέστη ή υπερβολικό κρύο και όπου οι θερμοκρασίες επιτρέπουν να συντηρηθεί νερό σε υγρή μορφή, καθιστώντας δυνατό να φιλοξενήσει ζωή!!!

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Science», έγινε από μεγάλη ομάδα Αμερικανών αστρονόμων, με επικεφαλής την Ελίζα Κουιντάνα, του Κέντρου Ερευνών Ames της NASΑ και του Ινστιτούτου SETI.

«Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη ανακάλυψη εξωπλανήτη με το μέγεθος της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη κάποιου άστρου» δήλωσε η επικεφαλής Ελίζα Κουιντάνα.

Να σημειωθεί ότι το 2013 οι αστρονόμοι είχαν ανακοινώσει τον εντοπισμό δύο ακόμα εξωπλανητών σε κατοικήσιμη ζώνη. Στην περίπτωση αυτή, επρόκειτο, όμως, για δυο υπερ-Γαίες που κινούνται γύρω από το άστρο Kepler 62.

Εξαιτίας του μικρότερου μεγέθους του, ο εξωπλανήτης Kepler 186f αναμένεται να έχει μια πιο βραχώδη επιφάνεια, παρόμοια με εκείνη της Γης και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «πρόοδο» στην προσπάθεια αναζήτησης ενός εξωπλανήτη παρόμοιου με τη Γη.

Ωστόσο, ο Kepler 186f δεν αποτελεί «δίδυμο» πλανήτη της Γης. Το άστρο του, Kepler 186, είναι ένας ερυθρός νάνος που είναι μικρότερος και πιο κρύος από τον Ήλιο. Ο Kepler 186f κινείται, επίσης, πιο κοντά στο άστρο του από ότι η Γη στον Ήλιο, ενώ το «έτος» του διαρκεί μόλις 130 ημέρες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι με τη μεγαλύτερη μάζα του, ο Kepler 186f έχει πιο πυκνή ατμόσφαιρα.

«Ίσως είναι περισσότερο ξαδελφάκι της Γης, παρά δίδυμο αδελφάκι της» δήλωσε ο Τόμας Μπέρκλεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.



Bookmark and Share