Τι έχει να χάσει ο Πούτιν; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Τι έχει να χάσει ο Πούτιν;



Ας υποθέσουμε ότι σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίζει να ζητήσει ξανά άδεια από τη Δούμα για να στείλει τον στρατό του στην Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές τα έχουν βρει μπαστούνια το τελευταίο διάστημα.



Εφόσον δώσει τη σχετική εντολή, εύκολα ή δύσκολα, αργά ή γρήγορα, οι Ρώσοι θα επιβληθούν και θα επιβάλουν την... κυριαρχία τους στις περιοχές όπου οι ομοεθνείς τους ούτως ή άλλως πλειοψηφούν -έστω κι αν δεν τις προσαρτήσουν όπως την Κριμαία, αλλά παραμείνουν εκεί ως «ειρηνευτές».

Το ερώτημα που τίθεται σε μια τέτοια περίπτωση είναι αν υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβάται ο Πούτιν από τη Δύση. Σε στρατιωτικό επίπεδο, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι (ειδικά αυτοί) και ΝΑΤΟ αποκλείεται να διακινδυνεύσουν άμεση εμπλοκή. Σε πολιτικό επίπεδο, ούτως ή άλλως, τα πάρε δώσε με τη Μόσχα είναι πλέον πολύ λίγα. Στην ενέργεια, επίσης, είναι μάλλον απίθανο ότι οι Γερμανοί και η πλειονότητα των «28» της Ε.Ε. θα επιτρέψουν να κλείσουν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου, προκαλώντας ένα ανοιχτό ενεργειακό πόλεμο.

Αυτό που μένει, λοιπόν, είναι η οικονομία.
Με τις νέες κυρώσεις που έχουν προαναγγελθεί και πιθανότατα θα εγκριθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, είναι φανερό ότι μπαίνουν στο στόχαστρο οι κρατικές ρωσικές τράπεζες και όσοι κάνουν μπίζνες μέσω αυτών. Δηλαδή το Κρεμλίνο και, κυρίως, οι ολιγάρχες, οι οποίοι καλούνται να το ξανασκεφτούν. Μόνο που αυτό το μαχαίρι είναι δίκοπο και οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν καλά, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι είναι έτοιμοι να πληρώσουν το κόστος για να πάρει ένα μάθημα ο Πούτιν.
Αφήστε που η Ρωσία δεν είναι Γάζα και έχει διεξόδους και εναλλακτικές.
Αρκεί να το πάρει απόφαση...

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Bookmark and Share