Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που αναδιαρθρώνονται. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που αναδιαρθρώνονται.


  • Με επιταχυνόμενους ρυθμούς προχωρά η διαδικασία μετοχοποίησης επιχειρηματικών δανείων είτε με πρωτοβουλία των ίδιων των επιχειρήσεων είτε με πρωτοβουλία των τραπεζών. 


Η κορύφωση της διαδικασίας αυτής όμως, που αλλάζει τη σύνθεση των μετοχολογίων, συχνά ριζικά, αναμένεται να σημειωθεί με την εισαγωγή των...νέων νομοθετικών προβλέψεων, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, πολλές μετοχοποιήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με έρευνα της Καθημερινής.

Κινητήριος μοχλός της διαδικασίας, που για την ώρα γίνεται είτε μέσω του άρθρου 99 είτε μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών, ειδικά όταν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, είναι η διασφάλιση χρηματοδότησης--και συχνά, με αυτό τον τρόπο την επιβίωσή τους--όσο και από πλευράς των τραπεζών να ξεκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια από προβληματικά δάνεια. Το δεύτερο βήμα, βέβαια, όταν η μετοχοποίηση δανείων οδηγεί στη μεταβίβαση των μετοχών στις τράπεζες, είναι η πώληση αυτών των πακέτων σε επενδυτές,.

Στις εταιρείες, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εισέρχονται σε αναδιάρθρωση, ενδεχομένως και μέσω μετοχοποίησης υποχρεώσεων ή συζητούν αυτό το ενδεχόμενο, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές, πολλά γνωστά ονόματα όπως: Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, Μηχανική, Euromedica, Creta Farm, Νηρέας, Σελόντα, Δίας, Βιοτέρ, Αττικάτ και πολλοί άλλοι εισηγμένοι και μη όμιλοι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών και της ακτοπλοΐας εξετάζεται από πιστωτές και διοικήσεις το ενδεχόμενο δημιουργίας «εθνικών πρωταθλητών», μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών ομοειδών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο τέτοιες συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Δίας, ενώ υπάρχουν αναφορές και για αντίστοιχες σκέψεις στον κλάδο των τροφίμων, αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο συγκέντρωσης ικανό να οδηγήσει σε σχήματα που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν αναδιαρθρωμένες υποχρεώσεις και να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, ειδικά για τις μετοχές που περνούν στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις αυτές αναφέρονται μεταξύ αυτών τα ονόματα της Creta Farm και της Νίκας.

Στην ακτοπλοΐα, η Attica Group με υγιή ισολογισμό φέρεται να πηγαίνει σε γενική συνέλευση για την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, το οποίο εικάζεται ότι θα καλύψει η Fortress Group. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει μετοχές ή υποχρεώσεις των Hellenic Seaways, ANEK και ΝΕΛ και εξετάζει όλες τις εναλλακτικές επιλογές, με δεδομένο ότι η McKinsey έχει διαγνώσει προϋποθέσεις επιστροφής στην κερδοφορία για τον κλάδο.

Αλλες μετοχοποιήσεις έχουν ήδη προχωρήσει με μεικτά αποτελέσματα. Επιτυχής κρίνεται, για παράδειγμα, αυτή της Μαΐλλης, που προσέλκυσε ως ξένο επενδυτή την HIG Luxembourg Holdings, αλλά και της SATO, που προχώρησε μέσω της διαδικασίας του άρθρου 99. Άλλες είχαν λιγότερο θετικά αποτελέσματα, όπως αυτή της ΑΕΓΕΚ, αναφέρουν ενδεικτικά οι σχετικές πληροφορίες.

Παράλληλα, όμως, με τις αναδιαρθρώσεις υποχρεώσεων και τις επακόλουθες μετοχοποιήσεις έχουν προχωρήσει και πολλές χρηματοδοτικές μετοχοποιήσεις υγιών ομίλων όπου το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών κεφαλαίων ήταν εντονότατο. Το μοντέλο που υιοθετήθηκε σε αυτές ήταν η έκδοση μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών που καλύφθηκαν από τους επενδυτές.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να επιταχυνθεί το φθινόπωρο, οπότε και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ το νέο νομοθετικό πλαίσιο που κυοφορείται. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια, δρομολογείται «μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα όχι αλλάζοντας το υφιστάμενο πτωχευτικό δίκαιο, άλλα δημιουργώντας ένα άλλο [...] όπου τα δικαστήρια θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο ελάχιστο, και οι προτεραιότητες θα είναι η ταχύτητα, ο χρόνος και η σωτηρία των επιχειρήσεων». Τυπικά, το θέμα αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά σε αυτήν του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Δένδιας πάντως σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα εκτίμησε ότι «το όλο πτωχευτικό σύστημα στην Ελλάδα αφορά μια άλλη εποχή», και οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει στον βασικό νόμο του 1934 «δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης».
Bookmark and Share