Αποζημίωση 15.000 ευρώ σε συγγενή νεκρών από το Σάμινα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Αποζημίωση 15.000 ευρώ σε συγγενή νεκρών από το Σάμινα


  • Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 το πλοίο «Εξπρές Σάμινα» προσάραξε στη βραχονησίδα Πόρτες της Πάρου, λίγο έξω από το λιμάνι, βυθίστηκε και πήρε μαζί του 80 ζωές.


Ακολούθησαν ποινικές δίκες μέχρι τον 'Αρειο Πάγο, καθώς και...αγωγές αποζημίωσης από τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν.

Άλλοι συγγενείς δικαιώθηκαν και έλαβαν τις αποζημιώσεις, ενώ για άλλους εκκρεμούν ακόμα.

Μετά το τραγικό συμβάν ένα ανήλικο παιδί (εγγόνι) που έχασε και τον παππού και τη γιαγιά του στο ναυάγιο διεκδίκησε από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο εφάπαξ αποζημίωση, όπως δικαιούται από τον νόμο.

Η αποζημίωση που προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές είναι 20πλάσια του μισθού του ναύτη επιβατηγού πλοίου, όπως αυτή καθορίζεται από τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Στην προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών του έτους 2000, η αποζημίωση πρέπει να ανέρχεται περίπου στις 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, το ΝΑΤ έχει την υποχρέωση να καταβάλει την σχετική αποζημίωση στις περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων. Και αυτό, γιατί ποσοστό από τα εισιτήρια των επιβατών και των αυτοκινήτων που μεταφέρονται με τα πλοία πηγαίνει στο ΝΑΤ για τον σκοπό αυτό.

Όμως, τον Δεκέμβριο του 2000 το ΝΑΤ απέρριψε το αίτημα του ανήλικου για καταβολή αποζημίωσης. Από τότε ξεκίνησε η δικαστική περιπέτεια του εγγονού, που ευτυχώς μετά από 14 χρόνια δικαιώθηκε.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομη την αρνητική για τον ανήλικο απόφαση του ΝΑΤ, ενώ επέβαλε εις βάρος του ΝΑΤ δικαστική δαπάνη ύψους 920 ευρώ.
Bookmark and Share