Από ποιους φορείς θα γίνουν οι 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Από ποιους φορείς θα γίνουν οι 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο


  • Μετά τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις για τις απολύσεις του τρέχοντος έτους η ελληνική αποστολή δεν προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει στην τρόικα ζήτημα «αναπροσαρμογής» του ποσοτικού στόχου όπως έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.


Έτσι ο.. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους επικεφαλής της τρόικας ότι θα πραγματοποιηθούν οι 6.500 αποχωρήσεις ως το τέλος του έτους, προκείμενου να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων.

Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, η τρόικα θα κάνει πίσω και δεν θα επιμείνει σε ποσοτικό στόχο απολύσεων για το 2015.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στους 6.5000 συμπεριλαμβάνονται :

• Εργαζόμενοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στα οποία θα μπει λουκέτο.

• Υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και οι οποίοι δεν θα επανατοποθετηθούν σε νέες θέσεις του Δημοσίου.

• Υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και για τους οποίους θα ολοκληρωθούν οι σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες, καθώς και όσοι εντοπισθούν να έχουν διοριστεί με πλαστά πιστοποιητικά ή με παράνομες διαδικασίες.

• Επίσης, η ελληνική πλευρά θα θέσει εκ νέου το αίτημα στον αριθμό των απολύσεων να προσμετρηθούν και οι περίπου 1.800 υπάλληλοι οι οποίοι παρέμεναν στη θέση τους με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και τώρα οδηγούνται οριστικά εκτός Δημοσίου.

Επίσης στο Παρίσι θα εξεταστούν:

• Το νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου που θα συνδέει αποδοχές και αποδοτικότητα και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015.

• Το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από ενδεχόμενη απόλυση. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των διάσπαρτων διατάξεων για τις αποσπάσεις και μετατάξεις στο Δημόσιο, που θα καταργηθούν ή θα ενοποιηθούν. Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του 2015.

• Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Στους εταίρους μας θα παρουσιαστεί το νέο μοντέλο που δεν βασίζεται στη μοριοδότηση μόνο των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.ά.), που αποτελούσε το κύριο κριτήριο για την επιλογή προϊσταμένων. Ενεργοποιούνται γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις. Εντός του φθινοπώρου -και με βάση τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων- θα επιλεγούν οι πρώτοι γενικοί διευθυντές με το καινούργιο σύστημα.

• Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων τα οποία θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση των δομών του Δημοσίου, με παράλληλο περιορισμό του αριθμού των θέσεων ευθύνης.

• Στο τραπέζι θα βρεθούν και οι ενέργειες στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η πορεία υλοποίησης της δεύτερης φάσης της μελέτης του ΟΟΣΑ για τη μείωση των διοικητικών βαρών, με παρεμβάσεις όπως η έκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας και η εκπόνηση οδικών χαρτών δράσεων στα υπουργεία.
Bookmark and Share