Τί αναφέρει ο ξένος Τύπος για την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Τί αναφέρει ο ξένος Τύπος για την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ.


  • "Μέτρα ελάφυνσης των φόρων της κρίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη βήμα της 79ης ΔΕΘ, αν και μέσα στην εβδομάδα ο ΥΠΟΙΚ, Γκίκας Χαρδούβελης, δεν κατόρθωσε να λάβει δεσμεύσεις από την τρόικα στο Παρίσι για περικοπή της φορολογίας."

Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, στεκόμενοι και σε όσα ο... πρωθυπουργός υποσχέθηκε για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο.
"Η μέχρι πρότινος ισχύουσα φολορογία στο πετρέλαιο, δεν αύξησε τα έσοδα, ενώ συνέβαλε στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς οι πολίτες έκαιγαν πελέτ για να ζεσταθούν", αναφέρουν οι FT.
Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά στα λάθη του ΕΝΦΙΑ, τα «οποία όμως διορθώνονται» και εξήγγειλε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση κατά 30% του Eιδικού Φόρου Καυσίμων (ΕΦΚ), αλλά και για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε πρόβλεψη και για τις δόσεις εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τάχθηκε κατά της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί, όπως είπε, η χώρα θα μπει σε «περιπέτεια» και θα «τιναχθούν όλα στον αέρα».
Χαρακτήρισε «επικίνδυνους» όσους θέλουν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές και εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αισιόδοξος για την Ελλάδα του σήμερα ο Σαμαράς, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, υπογραμμίζοντας τα δεινά της ελληνικής οικονομίας. Το δημοσίευμα στέκεται στο πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την ελληνική οικονομία και πόσο πολύ ενισχύθηκε το φετινό καλοκαίρι.

Οι φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά "στοχεύουν αφενός στο να δώσουν ώθηση στην οικονομία και αφετέρου να ενισχύσουν τη δημοτικότητα της κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει σειρά πολιτικών προκλήσεων κατά τους επόμενους μήνες", επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην 79η ΔΕΘ.
"Κατά τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει ακόμα έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2015, να διαπραγματευτεί με τους διεθνείς δανειστές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους και το πιο σημαντικό όλων, να δώσει το χρίσμα για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά "στην προοπτική πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ως αποτέλεσμα πιθανής αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας", καθώς και 'σε τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της κεντροδεξιάς ΝΔ του κ. Σαμαρά από 2,5 μέχρι 8 μονάδες", σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
"Ωστόσο τουλάχιστον μία δημοσκόπηση έδειξε ότι ο κόσμος θα προτιμούσε η παρούσα κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία από το να διεξαχθούν νέες εκλογές", επισημαίνει η WSJ.
Τέλος, στην ανταπόκριση σημειώνονται οι "ειρηνικές διαμαρτυρίες των δύο βασικών συνδικάτων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κατά των συνεχιζόμενων περικοπών, έξω από το συνεδριακό χώρο της ΔΕΘ".
Bookmark and Share