Κλέβουν το ψωμί των παιδιών μας.. (κυριολεκτικά) - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Κλέβουν το ψωμί των παιδιών μας.. (κυριολεκτικά)


Την αρχή του «ότι φάμε κι ότι αρπάξουμε σήμερα» φαίνεται ότι ενστερνίζονται μερικοί στη κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα. 
Δεν εξηγούνται διαφορετικά τα σενάρια που θέλουν τις μελλοντικές γενεές να επιδοτούν με εκατοντάδες εκατ. ευρώ τα σημερινά εφάπαξ.



Οσες φορές κι αν χρεοκοπήσουμε, όσα μνημόνια κι αν υποστούμε, όσες τρόικες και αν μας βάλλουν στο σβέρκο, μερικοί στο πολιτικό σύστημα δεν αλλάζουν, βάζοντας τα ψηφαλάκια πάνω απ' όλα.
Το λέμε αυτό γιατί... δεν μπορούμε να εξηγήσουμε διαφορετικά τις πληροφορίες που υπάρχουν σε χθεσινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου σύμφωνα με το οποίο οι μειώσεις στα εφάπαξ για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά από τον Αύγουστο του 2013 θα είναι μικρότερες ή ακόμη και μηδενικές.

Αυτό θα γίνει γιατί η κυβέρνηση φέρνει διάταξη για έκτακτη επιχορήγηση του προυπολογισμού στα Ταμεία ώστε οι μειώσεις στα εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των ενστόλων να είναι μικρότερες από αυτές που είχαν αρχικά υπολογιστεί, ισχυρίζεται η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι εξετάζεται να δοθεί κρατική επιχορήγηση 200 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, 25 εκατ. στο ταμείο που χορηγεί τα εφάπαξ ΔΕΚΟ και τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ) και 270 εκατ. στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νόμο 4281/14 και στο άρθρο 6 όπου αναφέρεται ότι: «Ολοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης (όπως είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία) δύναται να επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου θέμα».

Στο σχέδιο ελάφρυνσης των μειώσεων εντάσσονται και οι επικουρικές συντάξεις, όχι μέσα από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα, αλλά μέσω του Λογαριασμού Αλληλεγγύης του ασφαλιστικού συστήματος σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Κατ' αρχάς οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μπορούν να βρεθούν 500 εκατ. ευρώ και πλέον από τον προυπολογισμό για να δοθούν ως επιχορηγήσεις σε Ταμεία με πρόσχημα την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους για να μην μειωθούν τα εφάπαξ.

Ιδίως όταν εκκρεμεί η ικανοποίηση δικαστικών αποφάσεων ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ για τις αμοιβές των ενστόλων, αποστράτων και άλλων. Ηδη, το θερινό τμήμα της Βουλής ψήφισε τον Ιούλιο να δοθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ στους δικαστικούς.

Η τρόικα έχει θέσει θέμα δημοσιονομικού κενού λόγω των ανωτέρω επιπρόσθετων δαπανών.

Επίσης, μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι εθνοπατέρες ψηφίζουν νόμο για μηδενικό έλλειμμα στα Ταμεία που δίνουν επικουρικές συντάξεις και έρχονται μετά από λίγο ουσιαστικά να τον αναιρέσουν.

Όμως, όλα αυτά δεν μας εκπλήσσουν.

Το πολιτικό σύστημα έχει πολλούς μαυρογιαλούρους που μπροστά στο όφελος της σημερινής ψήφου αδιαφορούν για τις επιπτώσεις αυτών των ενεργειών στο μέλλον.

Οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι προφανώς όσοι λάβουν τα εφάπαξ στο δημόσιο τομέα ενώ οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι θα κληθούν να πληρώσουν την «μεγαλοσύνη» των πολιτικών τώρα και στο μέλλον.

Εχουμε ξαναπεί, γινόμενοι κουραστικοί, ότι τα εφάπαξ θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις κρατήσεις που έχουν γίνει γι' αυτό τον σκοπό κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου και να είναι συμβατά με τις δυνατότητες των Ταμείων όπως προκύπτουν από αναλογιστικές μελέτες.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα εφάπαξ που εισπράττουν πολλοί σήμερα, ιδίως διάφορες ομάδες στο δημόσιο τομέα, δεν δικαιολογούνται. Οσο συντηρούνται σε επίπεδα που δεν είναι συμβατά με τα οικονομικά των Ταμείων, τόσο επιβαρύνονται περισσότερο οι σημερινοί και οι μελλοντικοί φορολογούμενοι.

Είναι μια κατάσταση που οδηγεί μαθηματικά τα Ταμεία σε νέα προβλήματα και το κράτος σε νέα χρέη μελλοντικά για βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος.

Προβλήματα που θα τα βρούν μπροστά τους πολλοί τωρινοί και μελλοντικοί εργαζόμενοι.

Αυτό είναι άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό.

Κυρίως για τις μελλοντικές γενεές που δεν επωφελήθηκαν από τα χρέη που καλούνται να πληρώσουν.

Ελπίζουμε οι πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου να μην ευσταθούν αλλά φοβόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Dr. Money
Bookmark and Share