Τι συνέβη με τις επιγραφές της Αμφίπολης ...που δεν βρέθηκαν. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Τι συνέβη με τις επιγραφές της Αμφίπολης ...που δεν βρέθηκαν.

Η μέχρι τώρα γνώση από τις ανασκαφές των μακεδονικών τάφων, δηλώνει την απουσία κάθε είδους επιγραφών που θα πρόσφερε πληροφορίες για τον «ένοικο» του οικήματος και έτσι οι αρχαιολόγοι καλούνται από τον συνδυασμό των υπολοίπων ευρημάτων να προσδιορίσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς του..

  • Ποιά νέα δεδομένα ενισχύουν την άποψη πως ο τάφος είναι ασύλητος.

Ένα... τέτοιο εύρημα, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η μέχρι τώρα γνώση από τις ανασκαφές των μακεδονικών τάφων, δηλώνει την απουσία κάθε είδους επιγραφών που θα πρόσφερε πληροφορίες για τον «ένοικο» του οικήματος και έτσι οι αρχαιολόγοι καλούνται από τον συνδυασμό των υπολοίπων ευρημάτων να προσδιορίσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Επιπλέον έστω και μια επιγραφή να είχε βρεθεί στον συγκεκριμένο τάφο, θα ήταν ικανή να λύσει σχεδόν όλα τα μυστήρια και τα ερωτήματα που υπάρχουν για το συγκεκριμένο μνημείο. Μάλιστα όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση προς του δημοσιογράφους η ανεπίσημη πηγή του ΥΠΠΟ, ότι «αν βρίσκαμε μια επιγραφή θα ήμασταν πάρα πολύ ευτυχισμένοι…».

Ο συγκεκριμένος τάφος δεν είναι ένας απλός και συνηθισμένος μακεδονικός τάφος, όπως τόσοι άλλοι που έχουν βρεθεί και στους οποίους συμπεριλαμβάνουμε και τον βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β’.

Αυτό που τον κάνει διαφορετικό είναι ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα μνημείο που συνθέτει το σύνολο του ελληνικού κόσμου, από την Ιωνία μέχρι την Λακωνία και από εκεί μέχρι την Μακεδονία. Οι δύο σφίγγες και οι δύο καρυάτιδες διατρέχουν το σύνολο του ελληνισμού και εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την μετεξέλιξη του πρότερου καθεστώτος της πόλης – κράτος, στο νέο καθεστώς της ελληνικής αυτοκρατορίας.

Kαθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και η ισχυρή αστυνομική δύναμη που παρατηρήθηκε χθες γύρω από τον χώρο των ανασκαφών. Στο σημείο άλλωστε βρέθηκε και ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών ο οποίος επιθεώρησε τα μέτρα ασφαλείας πέριξ του τύμβου, ενώ παρέμεινε και στη Μεσολακκιά μέχρι το μεσημέρι.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, και ενώ το σύνολο των δημοσιογράφων είχε απομακρυνθεί από το χώρο της ανασκαφής, ο δρόμος προς τον λόφο Καστά έκλεισε από τις αστυνομικές δυνάμεις και απαγορεύτηκε κάθε πρόσβαση για μία ώρα περίπου στους επισκέπτες. Εκείνη την ώρα έγινε η μεταφορά των σημαντικών ευρημάτων στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Αμφιπόλεως.

Ξεχωριστή ορθομαρμάρωση


Πληροφορίες από ανεπίσημη πηγή του ΥΠΠΟΑ αναφέρουν ότι στο δεύτερο θάλαμο, αυτόν που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες, βρέθηκε ότι όλος ο χώρος είναι διακοσμημένος με ορθομαρμάρωση από λευκό μάρμαρο Θάσου, που αποτελεί δείγμα ύπαρξης πλούτου και ευμάρειας από τον ιδιοκτήτη του τάφου.

Φαίνεται ότι για κάποιον πολύ συγκεκριμένο λόγο, ο χώρος αυτός που είναι μετά την δεύτερη είσοδο που στολίζουν οι καρυάτιδες, έπρεπε να κυριαρχείται από το λευκό που ξεχωρίζει, και το οποίο προσφέρει απλόχερα το εξαιρετικό «χιονάτο» μάρμαρο της Θάσου.


"Λίφτινγκ" στις Καρυάτιδες

Την ίδια ώρα, οι συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού, αποκαλύπτεται πως μάλλον είναι σε θέση – ή τουλάχιστον θα επιχειρήσουν – να επανασυνδέσουν τα σπασμένα μαρμάρινα κομμάτια από τις Καρυάτιδες που έχουν αρχίσει να βρίσκουν μέσα στο χώμα και αφορούν όχι μόνο τα χέρια αλλά και το πρόσωπο της δεύτερης. Δεν αποκλείεται λοιπόν τα «μαγικά τους χέρια» να ξαναδώσουν πίσω στην "Κόρη" το χαμένο της πρόσωπο, το οποίο όπως φαίνεται καταστράφηκε από πτώση λίθων.


Δύσκολη η δουλειά των τυμβωρύχων

Η πηγή του ΥΠΠΟ, ανέφερε ότι το αμμώδες χώμα που έχει βρεθεί να καλύπτει όλους τους χώρους πίσω από τις δύο Σφίγγες και τις δύο Καρυάτιδες καθώς και στον τρίτο θάλαμο, δεν είναι ανακατεμένο, αλλά τακτοποιημένο σε στρώσεις, δηλωτικό του γεγονότος ότι δεν προέρχεται από επιχωματώσεις λάσπης αλλά τοποθετήθηκε εκεί για να προστατεύει την ηρεμία και την γαλήνη του νεκρού ενοίκου.

Επίσης όπως έγινε γνωστό, ο τρίτος θάλαμος – η είσοδό που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί – είναι και αυτός γεμάτος με χώμα. Οι εργάτες από το άνοιγμα που υπάρχει επάνω και αριστερά, αφαιρούν χώμα από τον τρίτο θάλαμο ίσο με αυτό που αφαιρούν και από τον δεύτερο, έτσι ώστε να υπάρχει σταθερότητα των δυνάμεων που ασκούνται επάνω στον τοίχο για να μην καταρρεύσει.


Τι περιλαμβάνει ο τρίτος θάλαμος;


Στον τρίτο θάλαμο είναι στραμμένα βλέμμα των αρχαιολόγων πλέον, αφού ενδεχομένως να αποτελεί τον προθάλαμο πριν τον νεκρικό θάλαμο όπου βρίσκεται ο ξεχωριστός ένοικος του τάφου.

Ορισμένες εκτιμήσεις συνυπολογίζοντας τα μέχρι τώρα μέτρα προστασίας του τάφου από τους τυμβωρύχους αναφέρουν πως ενδέχεται ο νεκρικός θάλαμος να μην βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το μέχρι τώρα τμήμα του τάφου που έχει αποκαλυφθεί, αλλά χαμηλότερα και να υπάρχουν σκαλοπάτια που οδηγούν σε αυτόν.

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν την εκτίμηση ότι ο τάφος θα βρεθεί ασύλητος καθώς κάθε επίδοξος τυμβωρύχος που θα επιχειρούσε να περάσει τόσα εμπόδια και να συρθεί μέχρι το επίπεδο της ταφής, πέρα όλων των άλλων (καταπλάκωση από την άμμο) κινδύνευε από έλλειψη οξυγόνου, απαραίτητο τόσο για την δική του αναπνοή όσο και για την δάδα που θα κρατούσε...
Bookmark and Share