Ποιος λείπει από το ψηφιδωτό της Αμφίπολης; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ποιος λείπει από το ψηφιδωτό της Αμφίπολης;


  • Η αποκάλυψη του εντυπωσιακού δαπέδου στην Αμφίπολη, στο οποίο απεικονίζονται ο Ερμής ως ψυχοπομπός και δίπλα του ένας δαφνοστεφανωμένος γενειοφόρος άνδρας πάνω σε άρμα που σέρνουν δύο άλογα και το κυκλικό τμήμα του ψηφιδωτού που λείπει ήταν αρκετά για να τροφοδοτήσουν νέα σενάρια στον αρχαιολογικό κόσμο. 
-Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και εκτιμήσεις-


«Ήταν θύμα ενός τυμβωρύχου στην προσπάθειά του να.. συλήσει το ταφικό μνημείο; Μήπως ένας αρχαιοκάπηλος απέσπασε βίαια την μορφή για να την πουλήσει; Ή απλώς μια πέτρα έπεσε από την οροφή και προκάλεσε την ζημιά;», διερωτάται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Στο μεταξύ το νέο εύρημα εξακολουθεί να κρατάει μυστική την τρίτη μορφή που εκτιμάται ότι βρίσκεται δίπλα στον γενειοφόρο άνδρα, καθώς η ανασκαφή χθες δεν προχώρησε αφού ήταν απαραίτητο να γίνει προεργασία για να αφαιρεθούν οι υποστυλώσεις που έχουν τοποθετηθεί στο υπό ανασκαφή σημείο για την στήριξη της οροφής.
«Ο τάφος είναι συλημένος και δεν αποκλείεται κάποιος τυμβωρύχος να προκάλεσε τη ζημιά», ανέφερε στην εφημερίδα η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωργία Κοκκορού – Αλευρά, η οποία θεωρεί ότι το σύνολο της παράστασης αποδίδει την αρπαγή της Περσεφόνης.
Η ίδια θεωρεί ότι στο σχήμα του τμήματος που λείπει ενδέχεται να υπήρχε κάποια μορφή, η οποία αποκόπηκε και πωλήθηκε ξεχωριστά, τακτική που έχει εφαρμοστεί πολλές φορές με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των ψηφιδωτών της Αντιόχειας.
Πάντως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμά ότι η ζημιά προκλήθηκε από την πτώση κάποιου λίθου από την οροφή και διαβεβαιώνει στην εφημερίδα ότι μεγάλο μέρος των βοτσάλων που λείπουν έχει εντοπιστεί ώστε να αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως η αναπαράσταση τις επόμενες ημέρες.

CNN: «Δυνατό χαρτί» για την Ελλάδα η Αμφίπολη
«Με κάθε εύρημα που αποκαλύπτει τον πλούτο του τύμβου, ο ενθουσιασμός αυξάνεται για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος στην Αμφίπολη», αναφέρει το CNN.
Με εκτενές άρθρο, προσπαθεί να εστιάσει στην επίδραση που έχουν για την Ελλάδα οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη και πόσο αυτές μπορούν να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τη στιγμή που ξεκίνησε η ανασκαφή τον Αύγουστο, εκατοντάδες τουριστών από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες εκδρομείς συρρέουν στην Αμφίπολη με την ελπίδα να ρίξουν έστω μία κλεφτή ματιά στον τύμβο.

«Στον επόμενο θάλαμο θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού»
«Η ταυτότητα του ενοίκου του τάφου της Αμφίπολης, θα αποκαλυφθεί στο επόμενο θάλαμο, αφού ενδεχομένως να υπάρχει ψηφιδωτή αναπαράσταση του ίδιου του ένοικου ή ακόμα και το όνομα του», δήλωσε στη ΝΕΡΙΤ ο καθηγητής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Φάκλαρης.

Ο κ. Φάκλαρης, επισήμανε ότι «είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζεται αυτή η αναπαράσταση σε τάφο, αλλά η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε ψηφιδωτή μορφή». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο ψυχοπομπός υποδηλώνει ότι πρόκειται για τάφο, ενώ ο Ηνίοχος αναπαριστά στον Πλούτωνα, τον Θεό του Κάτω Κόσμου, ο οποίος παίρνει την Περσεφόνη στο βασίλειο του και συμπλήρωσε ότι η Περσεφόνη θα αποκαλυφθεί στο επόμενο θάλαμο που παραμένει ακόμα άσκαφτο.


Μενδώνη: Σήμερα ή αύριο νέες αποκαλύψεις για το ψηφιδωτό"
Την εκτίμηση ότι σήμερα, ή το αργότερο αύριο Τετάρτη, θα φανεί αν υπάρχει τρίτο πρόσωπο στο απαράμιλλης τέχνης και τεχνικής ψηφιδωτό δάπεδο του τύμβου Καστά εξέφρασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
«Δεν έχει αποκαλυφθεί ανατολικά και δυτικά της παράστασης όλο το ψηφιδωτό, γιατί στα σημεία αυτά πατούν τα υποστυλώματα. Μπορεί να υπάρχει και άλλο πρόσωπο ή διακόσμηση, σήμερα ή αύριο θα φανεί αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ.
Σε αντίθεση πάντως με τον κ. Φάκλαρη η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «δεν είναι σαφές αν ο επόμενος θάλαμος είναι ο τελευταίος».
Η γγ. του ΥΠΠΟΑ έκανε δε λόγο για «μνημείο εξέχον και μοναδικό». «Είναι ταφικό μνημείο, έχουν βρεθεί τα χαρακτηριστικά που προδίδουν αυτό το χαρακτήρα. Νομίζω ότι το ψηφιδωτό ενισχύει απολύτως τη χρονολόγηση ότι το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου προ Χριστού αιώνα» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, «αυτό το μνημείο θα συζητηθεί για παρά πολλά χρόνια και θα απασχολήσει πολύ μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας.»
Αναφερόμενη εξάλλου στις εκτιμήσεις διάφορων συναδέλφων της αρχαιολόγων, παρατήρησε ότι «πρέπει να μένουμε στα δεδομένα, όλα όσα λέγονται είναι υποθέσεις.»

.
Bookmark and Share