Εχουν ρυθμιστεί 602,8 εκατ., μπήκαν στα Ταμεία 28 εκατ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Εχουν ρυθμιστεί 602,8 εκατ., μπήκαν στα Ταμεία 28 εκατ.


  • Τις 30.354 έφτασαν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις εισπράξεις να υπολογίζονται σε 27,7 εκατομμύρια ευρώ.


Με βάση τα... επίσημα στοιχεία, από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου έχουν ρυθμιστεί οφειλές προς το ασφαλιστικό σύστημα ύψους 602,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτό το «ρεύμα», εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι ρυθμισμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς σχεδόν ο ένας στους δύο πολίτες που έσπευσε να μπει στη ρύθμιση είχε οφειλές στον ΟΑΕΕ. Τα περισσότερα πάντως έσοδα σε αυτή τη φάση έχει το ΙΚΑ, καθώς φαίνεται πως ρυθμίστηκαν μεγαλύτερου ύψους οφειλές (αντιθέτως οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε γενικές γραμμές χρωστούν μικρότερα ποσά).

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει επισημάνει πως «όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η ρύθμιση, χαράζοντας μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, συνιστά ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για όσους θέλουν πραγματικά να μπουν στον δρόμο της ασφαλιστικής ευσυνειδησίας και της υπευθυνότητας».

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία που έχουν φτάσει στο υπουργείο Εργασίας:
• Στο ΙΚΑ έχουν υπάρξει 12.510 αποφάσεις για ρύθμιση οφειλών 400,9 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου φτάνουν τα 17,4 εκατ. ευρώ.
• Στον ΟΑΕΕ έχουν υπάρξει 15.063 αποφάσεις για ποσό οφειλής 178 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις φτάνουν τα 8,6 εκατ.
• Στον ΟΓΑ οι αποφάσεις είναι 1.485 και έχουν ρυθμιστεί οφειλές 12,3 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις ανέρχονται σε 211.923.
• Στο ΕΤΑΑ έχουν υπάρξει 1.296 αποφάσεις και το ποσό που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται σε 11,4 εκατ.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, η... καλύτερη ημέρα από πλευρές εσόδων για τα ταμεία ήταν η 1η Δεκεμβρίου, καθώς οι εισπράξεις έφτασαν τα 4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως και τις επόμενες τρεις ημέρες -από τις 2 έως και τις 5 Δεκεμβρίου- καταγράφεται μία σταθερή ροή εσόδων.
Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών έως και σε 100 δόσεις για όσους χρωστάνε μέχρι 15.000 ευρώ στα Ταμεία.
Το ποσοστό της έκπτωσης επί των νόμιμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων -όπως έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του 2012- καθορίζεται στο 20%. Οι οφειλές από 15.000 έως και ένα εκατομμύριο ευρώ ρυθμίζονται έως και σε 72 δόσεις.
Το ποσοστό της έκπτωσης στα πρόσθετα τέλη ξεκινά από 30% και φτάνει ακόμα και το 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Bookmark and Share