Οριστική και αμετάκλητη η απόλυση καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Οριστική και αμετάκλητη η απόλυση καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών


  • Αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς και αξιωματική αντιπολίτευση.

 Κύμα... συμπαράστασης προς τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες απολύονται οριστικά μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διαθεσιμότητα. Οι απολυμένες εντείνουν, πάντως, τον αγώνα τους διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους ενώ συνδικαλιστικοί φορείς και η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρούν σε δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης και καταγγέλλουν «την κυβερνητική
αναλγησία». Καλούν τους αρμόδιους να προχωρήσουν σε αντιμετώπιση του όλου ζητήματος και απαραίτητα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους στη Δικαιοσύνη, τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Έληξε ο χρόνος διαθεσιμότητας μαζί με την περίοδο παράτασης που είχε δοθεί μέχρι την έκδοση των πινάκων του ΑΣΕΠ. Καθώς εκδόθηκαν πλέον οι τελικοί πίνακες, πολλές από τις καθαρίστριες τίθενται επισήμως εκτός του υπουργείου Οικονομικών - είτε επειδή απορρίφθηκαν από τον ΑΣΕΠ οι αιτήσεις τους για τοποθέτηση σε νέα θέση είτε διότι δεν υπέβαλαν αίτηση. Και αυτό ενώ η εκδίκασης της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο αναμένεται να εκδικαστεί τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με νομικούς, μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να παραταθεί εκ νέου ο χρόνος διαθεσιμότητας - δεν μπορούν, ως φαίνεται, να κάνουν αίτηση θεραπείας για να παραταθεί η διαθεσιμότητα.

Αντιδράσεις

Καυστική ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ) στην οποία επισημαίνεται ότι «την πλέον προκλητική αναλγησία απέναντι στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, εμφανίζουν τα αρμόδια υπουργεία, προχωρώντας ουσιαστικά στην οριστική τους απόλυση παραμονές Χριστουγέννων».

Όπως σημειώνουν, με ανάρτηση στο site του ΑΣΕΠ ενημερώθηκαν για τη διακοπή ουσιαστικά του καθεστώτος διαθεσιμότητας και την οριστική απόλυσή τους. Η Ομοσπονδία Εφοριακών καλεί τον υπουργό Οικονομικών αλλά και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς να προχωρήσουν «σε αντιμετώπιση του όλου ζητήματος και απαραίτητα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους στη δικαιοσύνη στις 25.2.2015. Ας δείξουν στοιχειώδη ευαισθησία στις γυναίκες αυτές που ο αγώνας τους έγινε σύμβολο τόσο σε επίπεδο Ελλάδας όσο και Ευρώπης».

Καλούν την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, αλλά και κάθε πολιτικό και κοινωνικό φορέα, να προχωρήσουν άμεσα στις κινήσεις εκείνες για την ακύρωση των απολύσεων και την κατάθεση των σχετικών τροπολογιών στη Βουλή. Και καταλήγουν: «Εμείς εκφράζουμε την συμπαράσταση στις απολυμένες συναδέλφισσες και προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι η φωτιά που βάζει στο υπουργείο Οικονομικών με το ζήτημα αυτό αλλά και με τα υπόλοιπα (μειώσεις μισθών, συντάξεις κτλ.) είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη».

Επίσης, κοινή δήλωση για το θέμα της επίσημης απόλυσης των καθαριστριών έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος. «Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου προσέφερε ως "χριστουγεννιάτικο δώρο" στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών τις οριστικές απολύσεις τους. Χωρίς να περιμένει καν την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο τον ερχόμενο Φεβρουάριο αποφάσισε να χτυπήσει ένα από τα πιο ευάλωτα αλλά και σκληρά αγωνιζόμενα τμήματα των εργαζομένων» τονίζουν.

Και προσθέτουν: «Καλούμε τον λαό, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον ηρωικό αγώνα των καθαριστριών του υπ. Οικονομικών για την ακύρωση των απολύσεών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει μέχρι τέλους τον αγώνα των καθαριστριών, απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση ακύρωση των απολύσεών τους και δεσμεύεται πολιτικά ότι, εφόσον με τους αγώνες και την ψήφο του λαού αναδειχθεί στη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει άμεσα στις εργασίες τους όσους και όσες απολύθηκαν σε εφαρμογή των αντισυνταγματικών μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις στο Δημόσιο».
Bookmark and Share