Octo Finance: Να τι θα γίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστεί να επιλέξει την επιστροφή στη δραχμή - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Octo Finance: Να τι θα γίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστεί να επιλέξει την επιστροφή στη δραχμή


  • "Μία έξοδος της Ελλάδας απ' τη ζώνη του ευρώ θα ήταν μία κίνηση παράλογη οδηγώντας σε τεράστια προβλήματα βραχυπρόθεσμα", γράφει σήμερα η Octo Finance σε μία προσπάθεια να αναλύσει την πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας.
 

Πρώτα απ' όλα...σύμφωνα με την επενδυτική, μία έξοδος της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε τέτοια προβλήματα που άμεσα η χώρα θα κήρυττε στάση πληρωμών. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει, θα φύγουν μαζικά καταθέσεις στο εξωτερικό, αυξάνοντας δραματικά τις απαιτήσεις των τραπεζών για χρηματοδότηση και οδηγώντας στην άμεση ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο και περιορισμό η κίνηση των κεφαλαίων.

Επίσης η Ελλάδα θα έχανε το όφελος της μεταφοράς κρατικών κονδυλίων, όπως είναι τα Ευρωπαϊκά Δομικά Κεφάλαια, που προβλέπονται εντός της Ευρωζώνης. Παράλληλα η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε το ιδιαίτερο ψηλό κόστος της επανεισαγωγής της δραχμής, θα υπήρχε εισαγωγή υψηλού πληθωρισμού από άλλες χώρες λόγω της υποτίμησης της δραχμής που θα καθιστούσε πολύ ακριβές τις εισαγωγές. Βέβαια η Ελλάδα θα είχε χάσει παράλληλα την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης με δεδομένο ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας φθάνει το 115% του ΑΕΠ επί συνόλου 170% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου η Octo Finance θεωρεί πιο πιθανή ακόμη και τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ παρά να πάρει την απόφαση η Κουμουνδούρου να βγάλει τη χώρα απ' την Ευρωζώνη.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα. Θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς.. ακόμα και μία προσωρινή συμμαχία με τη ΝΔ", σχολιάζει η Octo.

Ωστόσο η επενδυτική δεν θεωρεί δεδομένο ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές θεωρώντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία κυρίως απ' τα μικρότερα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές, που "η επιβίωση τους αμφισβητείται πλέον".
Bookmark and Share