Πάνω από 2 δισ. τα χρωστούμενα στη ΔΕΗ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Πάνω από 2 δισ. τα χρωστούμενα στη ΔΕΗ


  • Οι ανεξόφλητες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για νοικοκυριά και μεγάλες επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.


Όπως...αναφέρει η Καθημερινή, η πρώτη μεγάλη διόγκωση των ανεξόφλητων οφειλών από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος παρατηρήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2013 όπου διαπιστώθηκε αύξηση 18% σε σχέση με το πρώτο 5μηνο του ίδιου έτους, εξέλιξη που αποδίδεται από τη ΔΕΗ στο ΕΕΤΗΔΕ του 2012 και στην επιδείνωση των οικονομικών δυνατοτήτων των πελατών της λόγω των αυξημένων φορολογικών τους υποχρεώσεων προς την πολιτεία.

Το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2013 και Ιουλίου 2014, υπήρξε επιπλέον αύξηση σε ποσοστό 32% περίπου.

Στη μέση τάση από την οποία ηλεκτροδοτούνται μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, οι ανεξόφλητες οφειλές στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 ήταν στα 259,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από πελάτες που δεν είναι ενεργοί, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

Χειρότερη είναι η εικόνα στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπου το συνολικό ποσό των ανεξόφλητων εκτινάχθηκε στο 1.071,9 εκατ. ευρώ.

Ο μεγαλύτερος οφειλέτης από πλευράς του Δημοσίου είναι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το οποίο δεν έχει αποπληρώσει λογαριασμούς για τους φωτεινούς σηματοδότες Αττικής ύψους 19,42 εκατ. ευρώ.

Κακοπληρωτές είναι και οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης Κοζάνης με ανεξόφλητες οφειλές ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, Ηρακλείου με 1,8 εκατ. ευρώ, Πτολεμαΐδας με 4,8 εκατ. ευρώ , όπως και ο Σύνδεσμος Υδρευσης Δήμων Ζακύνθου με 3,9 εκατ. ευρώ και οι Περιφέρειες του Δημοσίου (ηλεκτροφωτισμός εθνικών οδών) με 16,1 εκατ. ευρώ. Ποσό 4,7 εκατ. ευρώ διεκδικεί η ΔΕΗ από την πολιτεία για τους απλήρωτους λογαριασμούς των σεισμόπληκτων Αττικής. Η αδυναμία της ΔΕΗ να εισπράξει από τους πελάτες της ανεξόφλητους λογαριασμούς ύψους 2 δισ. περίπου έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο έχει εξαπλωθεί ως ντόμινο σε ολόκληρη την αγορά
Bookmark and Share