To Barbaros “κόλλησε” στην Κύπρο! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

To Barbaros “κόλλησε” στην Κύπρο!


  • Eνώ το ''τουρκικό ερευνητικό σκάφος ''Μπαρμπαρός'' ( ''Barbaros'') βρίσκεται αγκυροβολημένο από νωρίς χθες στην Αμμόχωστο, πληροφορίες της τουρκοκυπριακής εφημερίδας ''Κίπρις''  αναφέρουν ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη  NAVTEX  για έρευνες από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου  νοτιοδυτικά της Κύπρου.


Η ''Κίπρις'' αναφέρεται σε ... ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Μπαρμπαρός, ωστόσο επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της εταιρείας προς το παρόν δεν υπάρχει, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του ''Φιλελεύθερου''.Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι - συνεχίζοντας την ακραία στρατηγική τους- συνδέουν τα επόμενα βήματά τους με την δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα των ερευνών του γεωτρυπάνου Saipem 10000 και συγκεκριμένα, την προγραμματισμένη νέα γεώτρηση στο οικόπεδο «Αμαθούσα». που αναμένεται να αρχίσει την Τρίτη.

Χθες ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε, ότι η Λευκωσία, αναμένει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, σε σχέση με το ''Μπαρπαρός''. Είπε ακόμη ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, θέλει να δει τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι συγκεκριμένων εξελίξεων που θα σημειωθούν τις επόμενες μέρες ή βδομάδες, ώστε όταν επαναρχίσει ο διάλογος να έχει θετική προοπτική. Έστειλε επίσης το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναστείλει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ζητά η Τουρκία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Τούτο για να γίνει, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα πρέπει πρώτα να αποχωρήσει το «Μπαρμπαρός» και να δοθούν διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας- που είναι αυτονόητο ότι νοούνται με την έναρξη και πραγματοποίηση της γεώτρησης στο κοίτασμα ''Αμαθούσα''.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΟNALERT.GR ότι η Άγκυρα παίζει παιγνίδι εντυπώσεων - για αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης του ΟΗΕ μη εξαιρουμένου - όταν επιχειρούσε να εμφανισει την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους ''Μπαρμπαρός '' στο τέλος Δεκεμβρίου από την Κυπριακή ΑΟΖ ως δήθεν χειρονομία καλής θέλησης για να ξανακάτσει η Κυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων για το Κυπριακό,αποκρύβοντας τοτε ότι το σκάφος φεύγει επειδή λήγει η ( παράνομη έτσι κι αλλιώς) NAVTEX που έχει εκδώσει για τις έρευνες.

Μάλιστα τοτε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής κ. Εργκιούν Ολγκούν, είχε δηλώσει πως το τουρκικό πλοίο σεισμικών ερευνών ''Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά'' (''Barbaros Hayreddin Pasa''), ενδέχεται να αποχωρήσει από το νησί μετά την 30 Δεκεμβρίου, ενώ και η κρατική τηλεόραση της Τουρκίαςείχε κάνει ..''πανηγυρική'' σχετική αναφορά της (με τίτλο ''Αποχωρεί από τη Μεσόγειο το ''Μπαρμπαρός'' και υπότιτλο ''Πράσινο φως για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο'').

Να θυμίσουμε ότι ήδη η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να επεκτείνει τη NAVTEX της σε σχέση με τη νέα ερευνητική δραστηριότητα που θα αναπτύξει η κοινοπραξία ENI-KOGAS στο θαλάσσιο τεμάχιο ''9'' της κυπριακής ΑΟΖ.( στο κοίτασμα «Αμαθούσα»).


Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της ''Κίπρις'', προκάλεσε ανησυχία στην τουρκοκυπριακή πλευρά για δημιουργία νέας κρίσης στις συνομιλίες του Κυπριακού, αφού είναι γνωστό ότι η Άγκυρα και η ψευτο-κυβέρνηση της ''ΤΔΒΚ'' θεωρούν ότι κακώς η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες και όλα πρέπει να γίνονται από τις δυο πλευρές. Θεωρεί δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία ανύπαρκτη, χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα. και ότι πρέπει να γίνει κοινή εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων . Μ'αλοιστα - όπως ήδη έγραψε το ONALERT.GR, αυτό το υποστηρίζει και στην απάντηση που έστειλε η Αγκυρα, μεσω Αθηνας. Η θεση της παραμενει ότι το θεμα των υδρογονανθράκων είναι στοιχείο του διακοινοτικού διαλόγου, και αν αυτό δεν υιοθετηθεί τότε να δημιουργηθεί μια επιτροπή από την Ελλάδα και την Τουρκία, που θα έχει την εποπτεία της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων..


Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα έγραψε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε εκφράσει την πεποίθηση - με βάσει τους παραπάνω ισχυρισμούς- ότι η λήξη της οδηγίας προς ναυτιλλομένους που είχε εκδώσει η Τουρκία για διενέργεια παράνομων ερευνών από το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και η αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου, αλλά και η απόφαση της κοινοπραξίας ENI-Kogas για προσωρινή τεχνική διακοπή των εργασιών της, θα αποτελούσε μια ευκαιρία για επανέναρξη των συνομιλιών.- δηλαδή να δεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να ...αυτοκαταργηθεί. Έτσι, προαναγγέλοντας τα όσα φαίνεται ότι δρομολογούνται με την νέα NAVTEX για το Μπάρμαρος, η εφημερίδα ,χαρακτήριζε ως αρνητική εξέλιξη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μια νέα κρίση. το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να επεκτείνει την οδηγία της μέχρι της 19 Μαρτίου.

Η στάση που διαφαίνεται ότι ακολουθούν οι Τούρκοι εξετάσθηκε και καθορίστηκε σε σύσκεψη στην Άγκυρα προχθές όπου είχε κληθεί και συμμετείχε και ο .Τουρκοκύπριος συνομιλητής κ. Εργκιούν Ολγκούν και ο «Διευθυντής πολιτικών υποθέσεων» του ψευτο-«υπουργείου» εξωτερικών του ψευδοκράτους κ. Γκιουνές Ονάρ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν.Αναστασδι'αδης έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου, σύσκεψη αρχηγών για το Κυπριακό- και προφανώς όλες τις τρεχουσες πτυχες των προκλήσεων.. Η σύσκεψη θα γίνει στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.
Bookmark and Share