Γνωρίζετε τι εννοούμε όταν λέμε "Κούλουμα"; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Γνωρίζετε τι εννοούμε όταν λέμε "Κούλουμα";


  • Σήμερα ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας όλοι ευχόμαστε στους άλλους “Καλά Κούλουμα” και “καλή Σαρακοστή!”


 Το θέμα είναι ότι κάποιοι από εμάς δεν γνωρίζουν ακριβώς τη σημασία των ευχών, οι οποίες τελικά έχουν γίνει μια...συνήθεια...

Για το λόγο αυτό ψάξαμε και βρήκαμε στοιχεία για την ετυμολογία της λέξης τα οποία σας παρουσιάζουμε:

Σύμφωνα με το Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος.
Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας.
Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Η γνωστή wikipedia από την άλλη με τη λέξη κούλουμα χαρακτηρίζει τον υπαίθριο πανηγυρισμό της «Καθαρής Δευτέρας». Οι γιορτάζοντες τα «Κούλουμα» τρώνε άζυμο άρτο «λαγάνες» ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα φαγητά λεγόμενα σαρακοστιανά όπως π.χ. ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, διάφορα λαχανικά, χαλβά κ.ά..

Οι απόψεις για την προέλευση της γιορτής διίστανται. Σύμφωνα με τη γνώμη κάποιων προέρχεται από την Αθήνα ενώ κατ' άλλους έχει βυζαντινή καταγωγή. Στην Κωνσταντινούπολη γιορταζόταν έντονα από πλήθος κόσμου που συνέρρεε σε ένα από τους επτά λόφους της πόλης και συγκεκριμένα σ΄ εκείνο του ελληνικότατου οικισμού των «Ταταούλων».
.

Bookmark and Share