Η ώρα του διλήμματος αργεί ακόμη.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Η ώρα του διλήμματος αργεί ακόμη..




Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών είναι μικρή και οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένουν σημαντικές. 
Όμως, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η ώρα του πραγματικού διλήμματος δεν έχει έλθει ακόμη...




Kατά την τελευταία συνάντηση της 8μερούς στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας φέρεται να άνοιξε την κουβέντα επικρίνοντας την... ΕΚΤ για τη μη παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο.

Ο κ. Τσίπρας κατέκρινε την ΕΚΤ για τη μη έγκριση αγοράς περισσότερων εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με τη μη αύξηση του ανώτατου ορίου έκδοσης εντόκων όπως έκανε το καλοκαίρι του 2012.

Ο κ. Ντράγκι φέρεται να ανταπάντησε σε οξύ τόνο.

Αφενός υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ είχε παράσχει δάνεια άνω των 100 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και αφετέρου λέγοντας ότι δεν φταίει η ΕΚΤ που οι Έλληνες σηκώνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες επειδή αισθάνονται ανασφάλεια και δεν έχουν εμπιστοσύνη.

Η αντιπαράθεση μας ήλθε στο νου ακούγοντας τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει χθες στη Βουλή το γνωστό επιχείρημα για τα έντοκα γραμμάτια σε μια συζήτηση για τη διαπραγμάτευση, που δεν διαφώτισε.

Η έλλειψη ρευστότητας γίνεται όλο και πιο αισθητή όσο περνάει ο καιρός.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη μη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους, στις 9 Απριλίου.

Φρονούμε λοιπόν ότι οι ιθύνοντες το γνωρίζουν και κάνουν το κουμάντο τους.

Όμως, οι λήξεις εντόκων της 14ης και της 17ης Απριλίου συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ δύσκολα θα καλυφθούν χωρίς έξωθεν βοήθεια από τη στιγμή που 1 δισ. ευρώ περίπου είναι στα χέρια τρίτων, δηλαδή εκτός ελληνικών τραπεζών.

Θα πρέπει λοιπόν μέχρι τότε να έχει βρεθεί μια λύση με τους εταίρους-δανειστές για να μην προκύψει πιστωτικό γεγονός, κοινώς αθέτηση πληρωμής.

Ευελπιστούμε ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί.

Η πεποίθησή μας ενισχύθηκε περισσότερο μετά τη χθεσινή παρέμβαση της Α. Μέρκελ που μίλησε από το Ελσίνκι για ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις.

Προφανώς, η καγκελάριος ενδιαφέρεται για την υστεροφημία της και δεν θα ήθελε αυτή να αμαυρωθεί από ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ.

Τα γεωπολιτικά της προσφέρουν άλλη μία καλή δικαιολογία για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Όμως, ακόμη κι αυτά προϋποθέτουν κάποιες ελάχιστες παραχωρήσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα η ελληνική πλευρά σε συνδυασμό με μια ευρύτερη συμφωνία-πλαίσιο.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία για την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της αξιολόγησης στο τέλος.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή φάνηκε να εξυπηρετεί κυρίως αυτόν τον σκοπό.

Ακόμη κι έτσι, το πιθανότερο είναι ότι η χώρα θα παραμείνει στην εντατική μέχρι τον Ιούνιο, διαθέτοντας μόνο την απαραίτητη ρευστότητα.

Να θυμίσουμε ότι οι δανειακές υποχρεώσεις, εκτός εντόκων, είναι λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ τον Μάιο και κάπου 2,6 δισ. τον Ιούνιο.

Σήμερα ίσως είναι ευκολότερο να βρεθούν τα λεφτά που λείπουν γιατί ακόμη κι αν κάποιος είχε αποφασίσει να εξωθήσει τη χώρα εκτός ευρώ δεν θα το έκανε σ' αυτή τη φάση.
Η λαϊκή εντολή είναι ακόμη νωπή.
Επομένως, το δίλημμα μισθοί - συντάξεις ή αποπληρωμή χρεών θα έλθει αργότερα, αν οι απαισιόδοξοι επιβεβαιωθούν.



Του Dr. Money
Bookmark and Share