Τι γυρεύουν οι Αλβανοί; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Τι γυρεύουν οι Αλβανοί;


  • Η ένταση των τελευταίων εβδομάδων στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, που παραπέμπει σε περιόδους προ εικοσαετίας όπου δοκιμάστηκαν σκληρά οι διμερείς σχέσεις, θέτει το ερώτημα γιατί ξαφνικά τα Τίρανα και ο Ε. Ράμα υποδαυλίζουν την ένταση.


Η ένταση αυτή δεν προκλήθηκε ξαφνικά, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας ανασυγκρότησης του... αλβανικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού, που καλλιεργήθηκε συστηματικά τόσο επί καθεστώτος Χότζα όσο και επί των διαδόχων του (Σαλί Μπερίσα, Φάτος Νάνο κ.ά.), με σημαντικότερη επιτυχία τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Τον μεγαλοϊδεατισμό αυτόν υπηρετεί με την ίδια συνέπεια και ο Ε. Ράμα, παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ως δήμαρχος Τιράνων ότι θα έφερνε ευρωπαϊκό αέρα στην πολιτική ζωή της Αλβανίας.Με την Αλβανία να συνεχίζει να είναι μια φτωχή χώρα, με εσωτερικά προβλήματα δημοκρατίας, ο Ε. Ράμα έχει ανάγκη την ένταση με την Ελλάδα, επενδύοντας πολιτικά στο σύνδρομο του «εξωτερικού εχθρού» που ήταν προσφιλές από την εποχή Χότζα. Κυρίως όμως ο Ε. Ράμα επιδιώκει, ακολουθώντας την τουρκική συνταγή, να «γκριζάρει» ένα μέρος του Ιονίου, ώστε να ακυρώσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εφαρμοστεί στην πράξη η Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών, που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών το 2008 και κατόπιν δικής του προσφυγής κρίθηκε άκυρη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Η Συμφωνία όμως έχει παράξει νομικά αποτελέσματα, καθώς η χώρα μας χάραξε θαλάσσια οικόπεδα βάσει της συμφωνημένης οριοθέτησης και στην περιοχή της Ερικούσας και προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό. Με τη φασαρία, τα διαβήματα και τις εντάσεις ο κ. Ράμα επιχειρεί, σε μια στιγμή που πιστεύει ότι τον ευνοεί η αδυναμία της Ελλάδας, να τρομάξει τις ξένες εταιρείες και να επιβάλει στην Ελλάδα μορατόριουμ ερευνών.

Η Αθήνα οφείλει με κάθε τρόπο να μην παρασυρθεί σε αυτήν την παγίδα του κ. Ράμα και, αν χρειαστεί, να του θυμίσει ότι τα 400 εκατ. από τα 600 συνολικά εκατ. του μεταναστευτικού συναλλάγματος που συντηρεί την Αλβανία προέρχονται από την Ελλάδα και ότι η Συμφωνία του 2008 ήταν εκείνη που εμμέσως οδηγούσε στην αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας των χερσαίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Ράμα, που συχνά-πυκνά αναφέρεται σε αλλαγή συνόρων (προς όφελος της Αλβανίας), θα το έπιανε με την πρώτη και για τα καλά το «μήνυμα»...



Του κ.Ν.Μελέτη
Bookmark and Share