Τι θα συμβεί στην καθημερινότητα των πολιτών με τα capital controls. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Τι θα συμβεί στην καθημερινότητα των πολιτών με τα capital controls.



  • Αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και μεγάλες δυσκολίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, θα βάλουν την Οικονομία στον "πάγο".


Στο περιβάλλον capital controls στο οποίο εισερχόμαστε από αύριο μετά τους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης αναμένεται να ισχύσουν τα εξής: 

-Επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις π.χ. 100 ή 200 ευρώ ανά ημέρα, ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα. Στο πλαφόν αυτό θα συνυπολογίζονται όλες οι... αναλήψεις μετρητών, δηλαδή οι αναλήψεις μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, οι αναλήψεις από ταμείο τράπεζας, καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως/τρεχούμενου.

- Δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές, αλλά ούτε και να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές.

- Δεν θα μπορούν να "σπάσουν" προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός και εάν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.

- Οι επιχειρηματίες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωσή τους πλην των ανειλημμένων προ της επιβολής των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στην ΤτΕ.

- Υποβολή δικαιολογητικών θα απαιτεί ακόμη και η πληρωμή μισθών.

- Θα απαγορευτεί η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και θα μπει πλαφόν για λόγους όπως σπουδές, νοσηλεία ή ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.

**Σημειώνεται ότι το προηγούμενο της Κύπρου (αν και υπάρχουν διαφορές τόσο επειδή εκεί υπήρξε και "κούρεμα" καταθέσεων, όσο και επειδή η κυπριακή Οικονομία είναι ευέλικτη και δυναμική), είναι ενδεικτικό για το ότι η επιβολή των capital controls μπορεί να αποδειχτεί κάθε άλλο παρά προσωρινή. Στην Κύπρο, οι σχετικοί περιορισμοί διήρκεσαν δύο χρόνια και φεύγοντας άφησαν πίσω τους ένα μόνιμο χρηματοδοτικό κενό γύρω στα 8 δις. ευρώ (δηλ. το μισό ΑΕΠ της χώρας), σταθερή εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA, εκτίναξη των επισφαλών δανείων και μη επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.
Bookmark and Share