«Ψήνεται» έκτακτο Eurogroup με νέα πρόταση Γιούνκερ για ...λύση στο παρά 1'; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

«Ψήνεται» έκτακτο Eurogroup με νέα πρόταση Γιούνκερ για ...λύση στο παρά 1';

"..στράτα ...στρατούλα..."

  • Να ξαναφέρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε έκτακτο Eurogroup που θα συγκληθεί σήμερα –ενδεχομένως μέσω τηλεδιάσκεψης- επιχειρεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με βάση συμβιβαστική φόρμουλα της τελευταίας στιγμής που ετοίμασε η Κομισιόν και που θα δίνει και προοπτική μείωσης του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες...από το υπουργείο Οικονομικών, στόχος της νέας πρότασης Γιούνκερ είναι να υπάρξει πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης μία συμφωνία για τεχνική παράταση στο πρόγραμμα της Ελλάδας μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με δάνειο από τον ΕSM, δηλαδή, χρηματοδότηση με νέο πρόγραμμα και δέσμευση πάνω στην συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 για την ρύθμιση του χρέους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως την Δευτέρα η πρόταση εξετάστηκε σε επίπεδο EuroWorking Group, προκειμένου να τεθεί σήμερα προς συζήτηση στο Eurogroup.
Με τη συμβιβαστική φόρμουλα αυτή επιδιώκεται να καλυφθεί το χρονικό διάστημα, από το πρωί της Τετάρτης έως το πρωί της Δευτέρας, την επόμενη του δημοψηφίσματος.

Αν και η πρώτη αντίδραση από το Μαξίμου στην πρόταση Γιούνκερ ήταν αρνητική, εντούτοις το «παζάρι» συνεχιζόταν ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Η πρόταση Γιούνκερ προβλέπει να απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση επιστολή για τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες, να αποδεχτεί η Ελλάδα την τελευταία πρόταση των δανειστών με την αφαίρεση ενός εκ των όρων (πιθανότατα του ΕΚΑΣ) και να προτείνει ο Πρωθυπουργός ψήφο στο «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Με το έκτακτο Eurogroup θα μπορούσε να δοθεί τεχνική παράταση του προγράμματος που λήγει σήμερα και να δημιουργηθεί στο παρά ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τη χώρα.

Η πρώτη αντίδραση από το Μαξίμου ήταν αρνητική και όπως σχολιαζόταν «η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις που γίνονται. Είμαστε στον δρόμο προς τις κάλπες και ο Πρωθυπουργός θα ψηφίσει «ΟΧΙ» ...κλωτσώντας στην ουσία την τελυταία ελπίδα για αποφυγή του εφιάλτη που πλησιάζει.

Για να δούμε...
Bookmark and Share