Οι ταμειακές «αποδείξεις» ...βλάπτουν σοβαρά την υγεία! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Οι ταμειακές «αποδείξεις» ...βλάπτουν σοβαρά την υγεία!


  • Τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των καταναλωτών οι ταμειακές αποδείξεις πληρωμών σε θερμικό χαρτί καθώς και την γενικότερη χρησιμότητα τους, ως αποδεικτικά μέσα πληρωμής, προτίθεται να εξετάσει η Κομισιόν, ύστερα από την υποβολή σχετικής αναφοράς, του Βέλγου υπηκόου Ιωακείμ Γκιούζε, με την οποία ζητούσε την πλήρη απαγόρευση έκδοσης αποδείξεων σε θερμικό χαρτί.

Στην αναφορά του, που κρίθηκε..«παραδεκτή» από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στις 30 Ιανουαρίου 2015 και διαβιβάσθηκε στην Κομισιόν για τα περαιτέρω, ο Γκιούζε υποστήριξε ότι:
Το θερμικό χαρτί περιέχει την επιβλαβή ουσία δισφαινόλη Α και είναι ακατάλληλο για ανακύκλωση.
Οι αποδείξεις σε θερμικό χαρτί ξεθωριάζουν γρήγορα και καθίστανται μη ευανάγνωστες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά πληρωμής, π.χ. για την καταβολή εγγυήσεων, διότι πολλές εταιρείες ζητούν να τους προσκομιστεί η αρχική απόδειξη προκειμένου να καταβάλουν την εγγύηση.
Στην απάντηση της Κομισιόν, που έγινε γνωστή στο Ευρωκοινοβούλιο στις 29 Μαϊου 2015, διαβεβαιώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει σοβαρά όλες τις πιθανές ανησυχίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο που θέτει η δισφαινόλη Α (BPA) για τη δημόσια υγεία.
Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι "η καθολική επαναξιολόγηση της έκθεσης σε δισφαινόλη Α και της τοξικότητας της δισφαινόλης Α (BPA) από την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η BPA δεν προκαλεί ανησυχία για την υγεία των ατόμων καμίας ηλικιακής ομάδας ενώ προκαλεί μικρή ανησυχία για την υγεία σε περίπτωση μεγάλης έκθεσης".
Στην συνέχεια της απάντησης της, όμως, η Κομισιόν αρχίζει να τα...μασάει, σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των καταναλωτών, το θερμικό χαρτί των ταμειακών αποδείξεων, αναφέροντας ότι "η έκθεση διά της τροφής ή μέσω ενός συνδυασμού πηγών (τροφή, σκόνη, χαρτί επιχρισμένο με ψιμύθια και θερμικό χαρτί) βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το ασφαλές επίπεδο (ανεκτή ημερήσια πρόσληψη)".
Και καταλήγει, τονίζοντας πως, "οσον αφορά την έκθεση με μεθόδους διαφορετικές από την τροφή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός
Χημικών Προϊόντων (ECHA) επί του παρόντος εξετάζει τον φάκελο που κατέθεσε η Γαλλία, με τον οποίο προτείνεται περιορισμός του θερμικού χαρτιού βάσει του πλαισίου του κανονισμού REACH".
Παρ'όλα αυτά όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι θα λάβει υπόψη όλες τις πιθανές ανησυχίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο που θέτει η δισφαινόλη Α (BPA) για τη δημόσια υγεία και σ'ότι αφορά τις αποδείξεις πληρωμής, διευκρινίζει ότι η ταμειακή απόδειξη δεν αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να τεκμηριωθεί μια αγορά!

Στρασβούργο,
Νίκος Ρούσσης.

Bookmark and Share