Δείτε τι κοινό έχουν οι άνθρωποι με υψηλό IQ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Δείτε τι κοινό έχουν οι άνθρωποι με υψηλό IQ.


  • Η μεταναστευτική τάση ορίζεται από τον δείκτη ευφυίας των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Intelligence. 


Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, προέρχονται από περιοχές... αγροτικές και καταλήγουν στα αστικά κέντρα.

Το “brain drain” (όρος που αναφέρεται στην μετανάστευση ατόμων με τεχνικές δεξιότητες ή γνώσεις από οργανώσεις, βιομηχανίες ή γεωγραφικές περιοχές) ήταν από πάντα μια πραγματικότητα, αλλά στην σύγχρονη εποχή το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο.

Η εκτεταμένη μελέτη, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Markus Jokela του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, ανέλυσε τα στοιχεία της μετανάστευσης στην Αμερική από το 1979, παρακολουθώντας σχεδόν 11.500 ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, οι συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος στις έρευνες ρωτήθηκαν για τις μετακινήσεις τους και παράλληλα υποβλήθησαν σε τεστ νοημοσύνης.

Το αποτέλεσμα της έρευνας, έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη ήταν πιο πιθανό να μετακινηθούν από τις αγροτικές στις αστικές περιοχές και στη συνέχεια πίσω στα προάστια. “Το πιο γενικό μήνυμα, είναι ότι η επιλεκτική οικιστική κινητικότητα που παρατηρούμε, συνδεόμενη με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση έχει τα ψυχολογικά θεμέλια της στις διαφορές των επιπέδων νοημοσύνης”, είπε ο Jokela.

Χαρακτηρίζεται ως λογική απόφαση για τους έξυπνους, μορφωμένους ανθρώπους να μετακινούνται στις πόλεις διότι εκεί υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και περαιτέρω εκπαίδευση. Η απόφαση να γυρνούν πίσω στα προάστια φαίνεται να προέρχεται από εύπορα άτομα, τα οποία θέλουν να ξεκινήσουν την οικογένειά τους - μια τάση που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Pew Research, η οικονομική ευκαιρία παραμένει ο νούμερο ένα λόγος για την μετανάστευση είτε εσωτερική είτε εξωτερική. Όσο διάστημα, οι θέσεις εργασίας και οι οικονομικοί πόροι παραμένουν συγκεντρωμένα στα αστικά κέντρα, το “ brain drain” θα συνεχίσει να διαμορφώνει την μεταναστευτική τάση.
Bookmark and Share