Η καταστροφή της Γοργόνας στις Καβουρότρυπες Χαλκιδικής - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Η καταστροφή της Γοργόνας στις Καβουρότρυπες Χαλκιδικής

με τα μάτια ...και το φακό ενός αυτόπτη μάρτυρα.


-Δείτε παρακάτω φωτογραφίες-
Email φίλου αναγνώστη:
"Τις προάλλες (19/8/2015) που βρισκόμουν στις καβουρότρυπες έγινα μάρτυρας ενός... δυσάρεστου γεγονότος της καταστροφής του αγάλματος της γοργόνας από τον δημιουργό της.

Παραθέτω κείμενο που περιγράφω πως το έζησα:

Όσοι έχουν πάει στις Καβουρότρυπες την περίφημη παραλία στη Χαλκιδική στο δεύτερο πόδι μάλλον θα είχαν προσέξει στο βράχο λαξευμένες μορφές από κάποιο σύλλογο γυμνιστών «Ο Διόνυσος» που χρησιμοποιούσε την ακτή.
Μεταξύ αυτών η πιο γνωστή μορφή η «γοργόνα» που ήταν και σημείο αναφοράς για την εν λόγω παραλία. Μια συμπαθής μορφή σκαλισμένη στο φυσικό βράχο της ακτής.

Την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015 έτυχε να βρίσκομαι εκεί και εγώ σαν τους άλλους να απολαμβάνω την καταπληκτική θάλασσα. 

Κατά τις 15:00 μια ομάδα γυμνιστών πλησίασαν το γλυπτό και άρχισαν να το χτυπούν με σφυριά και καλέμια. Παρατηρώντας από μακριά απορήσαμε με το γεγονός. Αρχικά υποθέσαμε πως ίσως πρόκειται για εργασίες «συντήρησης» ή βελτίωσης, αλλά μετά από λίγο είδαμε να σπάει μία μορφή (τι μικρή γοργόνα) δίπλα στην γοργόνα και να πέφτει στο νερό. 
Ήταν προφανές το άγαλμα καταστρέφονταν! Μα από ποιον?


Κόσμος (τουρίστες και Έλληνες) πλησίασαν το σημείο, όπου άκουσαν έκπληκτοι τον ίδιο τον δημιουργό του μνημείου (και άλλους γυμνιστές) να διαμαρτύρεται και να φωνάζει για διαφορές του με τον δήμο και τον δήμαρχο αλλα και για την κατάντια της παραλίας (σκουπίδια κακή χρήση κτλ). 
Άδικα ο λιγοστός κόσμος που μιλούσε Ελληνικά προσπαθούσε να τον μεταπείσει. 
Κάποιος μάλιστα σε κάποια στιγμή ανέβηκε στην γοργόνα για να αποτρέψει την καταστροφή της. Κάλεσε και τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει το ίδιο αλλα κανένας δεν ακολούθησε. 
Οι δημιουργοί του όμως (και καταστροφείς του) του φώναξαν, τον «διέταξαν» με έντονο ύφος να φύγει και έτσι έφυγε και αυτός αφήνοντας στο έργο έρμαιο της «μοίρας» του.
Οι καταστροφείς μοιράσανε και φυλλάδια που «εξηγούσαν» τους λόγους της πράξης τους που σχετίζονται με διώξεις (πρόστιμα από το δήμο?) προς το πρόσωπο του δημιουργού της.

 To πρόστιμο ήταν ή για την κατασκευή της γοργόνας ή για το ότι κατασκήνωνε ο δημιουργός στην περιοχή. Δεν είναι σαφές από τα φυλλάδια. Τα σφυριά και τα καλέμια πήραν φωτιά τις επόμενες ώρες και η γοργόνα γύρισε στη θάλασσα ως συντρίμμια.

Κανείς δεν εξήγησε ή δεν έπεισε τον δημιουργό του καταπληκτικού γλυπτού ότι ο δήμαρχος (και λοιποί) με τον οποίο έχει διαφορές μπορεί κάποτε να αλλάξει και να φύγει και να έρθει άλλος στην θέση του με άλλες απόψεις και στάση και ότι το μνημείο  δεν ήταν ανάγκη να την «πληρώσει».

Ίσως πάλι να συμβαίνει και κάτι άλλο που μου διαφεύγει, γιατί ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω γιατί αυτό το γλυπτό στο βράχο έπρεπε να καταστραφεί. Από την άλλη για να το καταστρέψει ο ίδιος ο δημιουργός του πρέπει να ήταν πολύ αγανακτισμένος.

Ελπίζω αυτή η θλιβερή είδηση να καταγραφεί και να αποτυπωθεί στο διαδίκτυο για να είναι γνωστό σε όσους με έκπληξη θα βλέπουν το γλυπτό καταστραμμένο από εδώ και πέρα.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Μ.Μ.

Bookmark and Share