Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι.

Οι πρώτες εκτιμήσεις και πληροφορίες σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που ήδη εξελίσσονται και θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται από το Σαββατοκύριακο και μετά, οδηγούν στην ένδειξη ότι η πρώτη θέση στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου σε καμιά περίπτωση δεν έχει "κλειδώσει". Και ότι όλα παίζονται. Με βάση τα πρώτα ευρήματα ...πάμε για ντέρμπι.


Βεβαίως, δεν...  καταγράφεται ακόμη ένδειξη ανατροπής της σειράς, δεν υπάρχει δηλαδή δημοσκόπηση που να δείχνει τη Νέα Δημοκρατία υψηλότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει το προβάδισμα. Ωστόσο ακόμη και το γεγονός ότι τα δύο κόμματα ξεκινούν την επίσημη προεκλογική περίοδο με διαφορά που φέρεται να κινείται κοντά στα όρια του στατιστικού λάθους, αποτελεί αν μη τι άλλο ένα εντυπωσιακό πρώτο εύρημα. Βεβαίως, οι ίδιοι οι δημοσκόποι αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η χαλαρότητα που συνοδεύει την επιστροφή από τις διακοπές και ο αιφνιδιασμός από τον καταιγισμό εξελίξεων, ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στις πρώτες αυτές απαντήσεις. Και ίσως ορισμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, μουδιασμένοι από τις εξελίξεις, να μην επιθυμούν να ομολογήσουν την προτίμησή τους στο κόμμα που ψήφισαν και τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά το γεγονός ότι εκείνοι που δεν απαντούν είναι αρκετοί, καταγράφεται μία πρώτη αρκετά ενδεικτική τάση.
Αν και περισσότερα θα μπορεί να πει κανείς όταν θα έχουμε την πλήρη εικόνα των δημοσκοπήσεων που εξελίσσονται αυτή την ώρα, είναι γεγονός ότι τα συμπεράσματα από την συσπείρωση των κομμάτων, κυρίως εκείνων που θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση καθώς και από τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, καταγράφεται μία σημαντική αποσυσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Εύλογο θα πει κανείς. Ναι υπό την προϋπόθεση ότι οι μετακινήσεις αφορούν το κόμμα του κ. Λαφαζάνη. Δεν είναι όμως μόνο προς τα εκεί. Καθώς υπάρχει μία πρώτη ένδειξη επαναπατρισμού ψηφοφόρων σε κόμματα που είχαν ψηφίσει σε εκλογές προγενέστερες του Ιανουαρίου. Το εύρος αυτής της μετακίνησης στην πορεία της προεκλογικής περιόδου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη που έχουν αρκετοί δημοσκόποι, ότι είναι πιθανότερο το σενάριο να "συναντηθούν" τα δύο κόμματα προς τα κάτω, παρά να "μοιρασθεί" η διαφορά τους. Τουλάχιστον με βάση τα πρώτα ευρήματα και με την παραδοχή του σημαντικού αριθμού αναποφάσιστων. Δηλαδή να καταγραφεί μία σημαντική απώλεια της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ με ταυτόχρονη μικρότερη συγκριτικά πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Γεγονός όμως που φέρνει τα δύο κόμματα πολύ πιο κοντά σε σχέση με τη δύναμη που κατέγραψαν στις 25 Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα καίριο ρόλο εκτιμάται ότι θα παίξουν οι δυσαρεστημένοι αστοί. Εκείνοι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και απογοητεύτηκαν όχι τόσο από την στροφή του σε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά από τα συνεχή ψεύδη, τις παλινωδίες, την αδυναμία και ίσως αδιαφορία κατανόησης του πως λειτουργούν οι αγορές και η επιχειρηματικότητα και πόσο μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί, καθώς και από την κοροϊδία του δημοψηφίσματος.
Από ανθρώπους που χαρακτήριζαν τους ΑΝΕΛ ως λούμπεν και καιροσκόπους και δεν συμφώνησαν εξ αρχής με το μείγμα της συγκυβέρνησης. Από ανθρώπους που απογοητεύτηκαν από την κυβερνητική ανικανότητα και τις απίστευτες ιδεοληψίες σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Δικαιοσύνη και το Μεταναστευτικό. Και που βέβαια, δεν είναι διόλου βέβαιο αν θα στραφούν προς τη Νέα Δημοκρατία ώστε να ενισχύσουν τα ποσοστά τους και εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο της αποχής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου δεν δίνεται ξεκάθαρο προβάδισμα. Και δεν καταγράφεται ξεκάθαρη δυναμική. Κάτι που για παράδειγμα αιωρούνταν για καιρό πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ενώ ομιχλώδες παραμένει το κλίμα και σε ό,τι αφορά τη μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ Ποταμιού, Χρυσής Αυγής και Λαφαζάνη. Είναι επίσης βέβαιο ότι από την Δευτέρα κιόλας το κλίμα θα αρχίσει να πολώνεται. Μέχρι στιγμής πάμε στις εκλογές λες και εκείνες αφορούν μόνο τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Και πιθανότατα αυτό είναι και μία στρατηγική του ίδιου του κ. Τσίπρα. Ο οποίος θα παίξει πολύ δυνατά τις επόμενες ημέρες το χαρτί της προσωπικής του επικοινωνιακής δυνατότητας. Θα επιχειρήσει ένα ντεζαβού του Ιουνίου και του δημοψηφίσματος. Αν τα καταφέρει θα αυξήσει την διαφορά. Αν όχι, θα υποστεί ένα καίριο πλήγμα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συνέχεια θα είναι προφανώς πολύ λιγότερο... πολιτισμένη. Άλλωστε ακόμη και αν δεν επιτέθηκε στους αντιπάλους του, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με την προχθεσινή συνέντευξή του και τα όσα απίστευτα ξεστόμισε, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, κατήργησε επί της ουσίας τον πολιτικό πολιτισμό.

Του κ.Δ.Παπακωνσταντίνου
Bookmark and Share