Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Αθήνα αύριο για το μεταναστευτικό. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Αθήνα αύριο για το μεταναστευτικό.

  • Στην Αθήνα φτάνουν την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Έλληνας επίτροπος αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το προσφυγικό και... μεταναστευτικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν οι κ.κ. Τίμερμανς και Αβραμόπουλος με αρμόδιους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι θα συνοδεύονται από εκπροσώπους της FRONTEX, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου και της EUROPOL, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους Έλληνες αρμόδιους υπουργούς το βράδυ της Πέμπτης στον Πειραιά, προκειμένου να δημιουργηθεί στην πόλη ένα κέντρο υποβοήθησης, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ομάδων, για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων στη χώρα, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής στη χώρα τους, των παράτυπων μεταναστών.

Την Παρασκευή οι δυο επίτροποι θα μεταβούν στην Κω, όπου το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Frontex: Περισσότεροι από 23.000 πρόσφυγες και μετανάστες την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Frontex, τις 23.000 ξεπέρασαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα δια μέσου θαλάσσης την περασμένη εβδομάδα, αριθμός σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Τρίτων» στην κεντρική Μεσόγειο, 5.400 άτομα διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο βρέθηκαν και 55 νεκροί, η πλειοψηφία των οποίων ήταν στο αμπάρι ξύλινου σκάφους που εντοπίστηκε από το σουηδικό πλοίο Poseidon.

«Ήταν μία πολύ σκοτεινή εβδομάδα. Είμαστε βαθιά λυπημένοι από τους θανάτους των μεταναστών κοντά στις ακτές της Λιβύης και στο φορτηγό στην Αυστρία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι.

Εξάλλου, σε χτεσινή του ανακοίνωση ο κ. Λεγκέρι δηλώνει ότι οι άνδρες της λετονικής συνοριοφυλακής που συμμετέχουν στη δύναμη της Frontex δεν έκαναν καμία χρήση όπλων κατά το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου στη Σύμη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 17χρονου μετανάστη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex ζητεί από τις ελληνικές αρχές να παρέχουν στον οργανισμό πληροφορίες για το περιστατικό προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τι ακριβώς έγινε.

Όπως σημειώνεται, οι πληροφορίες αυτές θα αξιοποιηθούν από τον οργανισμό για εσωτερική αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών των επιχειρήσεων που συντονίζονται από αυτόν.
Bookmark and Share