Η Ρωσία εκσυγχρονίζει τα πυρηνικά της υποβρύχια και η Κίνα ετοιμάζει το πρώτο εντελώς δικό της αεροπλανοφόρο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Η Ρωσία εκσυγχρονίζει τα πυρηνικά της υποβρύχια και η Κίνα ετοιμάζει το πρώτο εντελώς δικό της αεροπλανοφόρο..


  • Όλο και περισσότερο δείχνει να εντείνεται το «ψυχροπολεμικό» κλίμα των τελευταίων μηνών, με διαφαινόμενη «κούρσα εξοπλισμών», καθώς λεπτομέρειες σχετικά με τη φιλόδοξη προσπάθεια της Ρωσίας να ανανεώσει τον υποβρύχιο στόλο της αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Όπως... αναφέρεται σε δημοσίευμα του Jane's, σε επίσκεψη στο ναυπηγείο Ζβέζντα στο Μπολσόι Καμέν (ακτή Ειρηνικού) τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός φέρεται να δήλωσε σε Ρώσους δημοσιογράφους ότι έξι πυρηνικά υποβρύχια επισκευάζονται και εκσυγχρονίζονται στο ναυπηγείο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του ναυτικού και των ναυπηγείων, τα σκάφη πρόκειται να λάβουν νέους πυραύλους και άλλα όπλα, με τον εκσυγχρονισμό να προορίζεται να επεκτείνει τη διάρκεια επιχειρησιακής ζωής τους κατά 20 χρόνια. Στόχος είναι τα υποβρύχια να φτάσουν στο ίδιο τεχνολογικό επίπεδο με τα νέας γενιάς ρωσικά υποβρύχια, όπως το Project 885M Yasen.

Τα έξι σκάφη θεωρείται ότι περιλαμβάνουν υποβρύχια «κυνηγούς», Schuka-B/Project 971 Akula, καθώς και Antyey/ Project 949A Oscar II, βαλλιστικών πυραύλων, που κατασκευάστηκαν κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ειδικότερα, πρόκειται για τα «Kuzbass» και «Magadan» (Akula), καθώς και τα «Irkutsk», «Chelyabinsk», «Tver» (Oscar II). Επίσης στη Ζβέζντα έχει καταφθάσει για επισκευές και το Kamlar/ Project 667BFR Delta III «Ryazan».

Όσον αφορά στα σχέδια ενίσχυσης των ναυτικών δυνάμεων της Κίνας, όπως αναφέρεται στο Jane's, δορυφορικές εικόνες υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως η Λαϊκή Δημοκρατία να έχει αρχίσει τη ναυπήγηση του πρώτου εντελώς δικού της αεροπλανοφόρου, στα ναυπηγεία Νταλιάν στη βόρεια Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι ο κινεζικός στόλος διαθέτει ήδη του «Liaoning»: πρόκειται για το πρώην σοβιετικό «Varyag» (κλάσης «Kuznetsov», που αγοράστηκε από την Κίνα.

Σύμφωνα με τις λήψεις (Airbus Defence and Space), το θεωρούμενο αεροπλανοφόρο ναυπηγείται στις εγκαταστάσεις όπου έλαβε χώρα ο εκσυγχρονισμός και οι επισκευές του «Liaoning».
Bookmark and Share