Ο ανεξέλεγκτος ..."αυριανισμός" του διαδικτύου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ο ανεξέλεγκτος ..."αυριανισμός" του διαδικτύου.




Μήπως φταίει που δε μας αρέσει το διάβασμα; Ξέρετε τώρα αυτό το παλιομοδίτικο, να βυθιστείς στις σελίδες ενός βιβλίου, να ανατρέξεις σε αρχεία εφημερίδων. 
Ποιός το κάνει αυτό στις μέρες μας εκτός απο κάποιους λίγους, βαρεμένους ή γέρους;



Η ζωή τρέχει γοργά και..  γλυστράει μεσ΄ απ΄ τα χέρια μας. Έχει δυσκολέψει αφάνταστα εξ άλλου. Αν είσαι άνεργος ή τα οικονομικά προβλήματα σε κατακλύζουν, σου λείπει η ηρεμία και η συγκέντρωση, αρετές απαραίτητες για το διάβασμα.

Στις μέρες μας η πληροφορία τρυπώνει γρήγορα, βρίσκεται παντού, αναπαράγεται και σχολιάζεται με ταχύτητα. Και γίνεται αξιόπιστη άμα τη εμφανίσει. Ποιός ψάχνει αν είναι ακριβής, ψευδής ή της λείπουν στοιχεία που αλλοιώνουν το νόημα και οδηγούν στα αντίθετα συμπεράσματα;

Άπειρα τα διαδικτυακά μέσα, που μας πετάνε στη μούρη ότι γουστάρουν. Και μετά φθάνει η τηλεόραση. Κάνει μια σούμα στο τέλος της ημέρας με ότι "έπαιξε" σε ραδιόφωνα και διαδίκτυο και το προβάλλει προσφέροντας του νομιμοποίηση.

Αχ, που είσαι παλιά και αυθεντική ΑΥΡΙΑΝΗ, που γέννησες και καθιέρωσες τον αυριανισμό, ο οποίος με τη σειρά του απετέλεσε σχολή στο χώρο της ενημέρωσης.

Με τις χοντροκομμένες βρισιές σου και τις στημένες φωτογραφίες σου. Μας έλειψες εσύ και τα χαρακτηριστικά σου γνωρίσματα: την υποκριτική αντικαπιταλιστική-φιλοσοσιαλιστική δημοκοπία, τον ολοκληρωτικό αντικομουνισμό, το μίσος προς τους κοινοβουλευτικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, την εχθρότητα προς την κουλτούρα και τους φορείς της, το χυδαίο λαϊκισμό, την πολιτική και ιδεολογική τρομοκρατία, τη φιλολαϊκή φρασεολογία βίας...

Τώρα δε σχολιάζουμε τις ειδήσεις και τις ειδησεογραφικές βόμβες στα καφενεία. Προτιμάμε να τις σχολιάζουμε στο διαδίκτυο. Κερδίζουμε χρόνο, ο οποίος ως γνωστόν είναι και χρήμα. Μας βολεύει περισσότερο μια φωτογραφία και ένα καλοστημένο σχόλιο. Το site που ανήκει σε κάποιον γνωστό- άγνωστο, που παίζει παιχνίδια επ΄ αμοιβή θα δώσει το έναυσμα. Τις δύο επόμενες μέρες θα φουσκώσει σε τουΐτερ και φέϊσμπουκ και την τρίτη μέρα θα αναγκαστεί ο "ένοχος" να απαντήσει, να δώσει εξηγήσεις για να σχολιαστούν κι αυτές για δύο μέρες ακόμα σε νέο κύκλο.

Και εν τω μεταξύ απλοί χρήστες των αγαθών της τηλεόρασης και του διαδικτύου παπαγαλίζουν με αφοπλιστική και αφελή βεβαιότητα απο ανακρίβειες, μέχρι τερατώδη ψέμματα σε παρέες και σε δημόσιους χώρους. Είναι πεισμένοι γι΄ αυτό που λένε. Αυτό που άκουσαν και αποστήθισαν μαζί με τα επιχειρήματα.
Όμως όταν εθίζεσαι να διαπομπεύεις ατιμώρητα τα δημόσια πρόσωπα κάθε είδους, τους "επώνυμους", δεν έχεις φραγμό να επεκταθείς σε οποιονδήποτε κοινό θνητό. Αφού μπορείς χάρη στις δυνατότητες του σούπερ έξυπνου κινητού. Και το κάνεις με "αρνητική πρωταγωνίστρια" μια μαθήτρια στην παρέλαση, που της σήκωσε ο αέρας τη φούστα. Την παραδίδεις στη χλεύη και τη χυδαιότητα του κάθε "σχολιαστή" του διαδικτύου.
Βρε μήπως φταίει που δε μας αρέσει το διάβασμα;


Της κ.Λ.Γερασίμου
Bookmark and Share