"Καμπανάκι" στα Ταμεία από τη νέα ..."σκληρή διαπραγμάτευση" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

"Καμπανάκι" στα Ταμεία από τη νέα ..."σκληρή διαπραγμάτευση"

  • Ασφαλιστικοί φορείς κινδυνεύουν να βρεθούν στο "κόκκινο" από την περαιτέρω καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης. 
  • Ενδεχόμενο ρευστοποίησης περιουσίας αν κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο.


Με … τρόμο ακούν κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας, αλλά και διοικητές Ταμείων το ενδεχόμενο να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος, μαζί και το νέο... Ασφαλιστικό το αργότερο έως τη Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή στα τέλη Απριλίου. Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να κριθεί εν μέρη μετά την έλευση των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα.
Η αίσθηση που επικρατεί σε κορυφαίους κύκλους μεγάλων ασφαλιστικών φορέων όπως το ΕΤΕΑ, ο ΕΟΠΥΥ, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ είναι πως αν φτάσει σχεδόν μέχρι το Πάσχα η διαπραγμάτευση –ειδικά καθώς ο Υπ. Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος την προδιαγράφει ως "σκληρή"- τότε οι οικονομικές αντοχές του ασφαλιστικού συστήματος θα δοκιμαστούν.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
·Πάντοτε το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας –ιδιαίτερα όταν οφείλεται σε ενδεχόμενο εμπλοκής των συνομιλιών με τους δανειστές- φέρνει μείωση των εσόδων από φόρους και εισφορές και έτσι σοβαρές "αρρυθμίες" στα Ταμεία.
·Ταυτόχρονα, η μη καταβολή της δόσης λόγω της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης καθυστερεί την διοχέτευση πόρων για την πληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών των ασφαλιστικών φορέων και προπαντός του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους.
Σκληραίνει και διαπραγμάτευση στο εσωτερικό
Κάτι αντίστοιχο έγινε τελευταία φορά στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου του 2015.
Tότε η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Αθήνας – δανειστών έφερε… αποκλιμάκωση των δημοσίων εσόδων, αλλά και των δημοσίων δαπανών με μόνη εξαίρεση τους αμοιβές των υπαλλήλων του Δημοσίου και τις συντάξεις.
Οι μισθοί και οι συντάξεις καταβλήθηκαν με " αιματηρές", όμως, οικονομίες (πχ στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τρίτους, μεταφορά πλεοναζόντων ρευστών διαθεσίμων δημοσίων φορέων στην ΤτΕ ). Σε αντίθεση με τότε, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την αφόρητη πίεση των δανειστών αλλά και την αφόρητη πίεση εκ των έσω.
Και αυτό γιατί αυτή τη φορά η "σκληρή διαπραγμάτευση" αφορά και το εσωτερικό. Στις 4 Φεβρουαρίου έχει προκηρυχθεί Γενική Απεργία από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (σ.σ. η 3η εδώ και δυόμισι -τρεις μήνες). Η απεργία στηρίζεται αναφανδόν από τη ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ. Το ίδιο κάνουν και οι αγρότες αλλά και το σύνολο των Επιστημονικών Φορέων που βρίσκονται εδώ και 15 μέρες σε συνεχείς κινητοποιήσεις κυρίως ενάντια στο χαράτσι του 26,5% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και υγείας, έχοντας απορρίψει έως τώρα τέσσερα "διορθωτικά" πακέτα της κυβέρνησης ("κόφτες", "εκπτώσεις", ελαφρύνσεις στους νέους επιστήμονες, παράταση της περιόδου προσαρμογής).
Στο τραπέζι ενδεχόμενο ρευστοποίησης περιουσίας
Έτσι στο Υπ. Εργασίας και στα Ταμεία ετοιμάζονται ήδη για εναλλακτικές διεξόδους –όπως η καθυστέρηση πληρωμών για μη ανελαστικές παροχές (δηλαδή πλην συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας)- αλλά και η ρευστοποίηση περιουσίας.
Για παράδειγμα του Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο θα πληγεί άμεσα σε περίπτωση μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές –μιας και δεν μπορεί να λάβει καμία κρατική επιχορήγηση ούτε ενίσχυση από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ)- θα μπορούσε να ρευστοποιήσει κινητή περιουσία του αξίας έως και 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες  χωρίς να χαρακτηριστεί κάτι τέτοιο ως "ξεπούλημα".

Του Δ.Κατσαγάνη
Bookmark and Share