Στο Eurogroup παραπέμπονται ασφαλιστικό και δημοσιονομικά μέτρα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Στο Eurogroup παραπέμπονται ασφαλιστικό και δημοσιονομικά μέτρα.


  • Τα δύο μεγάλα μέτωπα προτάσσουν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για να υπάρξει συμφωνία. 
  • Άδηλος ο χρόνος επιστροφής, γρήγορη λύση θέλει o ΥΠΟΙΚ, αλλά οι διαφωνίες παραμένουν.


Η "περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση", ορίζονται ως τα...δύο βασικά πεδία προκειμένου να κλείσει η 1η αξιολόγηση σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης. Η Ελλάδα είναι -για μία ακόμη φορά- ένα από τα βασικά θέματα της συνάντησης, χωρίς φυσικά να αναμένεται η λήψη κάποιας απόφασης.

Στόχος είναι, σύμφωνα με την ατζέντα των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, να γίνει μία συζήτηση "για την τρέχουσα κατάσταση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση", μετά την οποία η Ελλάδα θα έχει στην διάθεσή της ένα επόμενο πακέτο δόσεων όπως αναφέρεται.

Στη συνάντηση αναμένεται να δώσουν το παρόν -πέρα από την ελληνική αποστολή υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο- και οι εκπρόσωποι των 4 θεσμών περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, που "δεν συμμετέχει ακόμη επισήμως στο πρόγραμμα" όπως αναφέρεται. Θα υπάρξει τοποθέτηση για τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το περιεχόμενο των μέτρων ειδικά στα δύο ακανθώδη πεδία. Μία πρώτη "γεύση" δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις -καθιερωμένες- συναντήσεις προετοιμασίας σε επίπεδο EWG στις Βρυξέλλες.

Τι ζητά η Αθήνα


Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να λάβει δεσμεύσεις για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα επιστροφής των επικεφαλής αλλά και ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, κάτι που δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτό, όπως επανέλαβε και σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή, κάνοντας λόγο και για τους κινδύνους που κρύβει η χρονοκαθυστέρηση. Οι πιέσεις γίνονται πιο ασφυκτικές και από την αντίδραση των αγορών στην αναχώρηση των θεσμών χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα επιστροφής.

Η κυβέρνηση, επιθυμεί και να κοινωνήσει τις ελληνικές θέσεις για την απόδοση των μέτρων που προτείνει στο ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό, αλλά και για την – μειωμένη πλέον - δυνατότητα να περικοπούν δαπάνες ειδικά στο αμυντικό πεδίο (πρέπει να μειωθούν κατά 500 εκατομμύρια φέτος) δεδομένου του βάρους που προκαλεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ το προσφυγικό (κόστος 600 εκατ. ευρώ τουλάχιστον με 160 εκατ. ευρώ επιβάρυνση μόνο για περιπολίες και επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο.

Ο χρόνος

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκ. Τσακαλώτος είχε εξ αρχής προτείνει συμφωνία έως το τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αυτό προϋπόθετε επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την 15η Φεβρουαρίου για εκκίνηση του 2ου γύρου, κάτι που πλέον είναι δύσκολο να συμβεί. Και σύμφωνα με την πλευρά των θεσμών, ένα "καλό" σενάριο πλέον είναι η συμφωνία έως το Καθολικό Πάσχα στο τέλος Μαρτίου. Στο ίδιο κλίμα της πρόθεσης για γρήγορη αξιολόγηση προέβη σε δηλώσεις χθες και ο Αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης. "Η κυβέρνηση διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία η αξιολόγηση" επισήμανε.

Ωστόσο, απέναντι στο ενδεχόμενο παράτασης, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να… μετρά τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου, καθώς η ροή εσόδων από φόρους ανακόπτεται περιμένοντας τα νέα εκκαθαριστικά, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με 3 δόσεις προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Και έχει ουσιαστικά υστέρηση 4 μηνών στις δόσεις του δανείου του ESM. Δεν έχει λάβει τις δόσεις 5,7 δισ. ευρώ που είχαν προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο (αφού συνδέονται με την 1η αξιολόγηση που χρονοκαθυστερεί από τότε), ενώ δεν είναι σαφές αν η αξιολόγηση θα συνδεθεί και με δόσεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το 1ο τρίμηνο του 2016

Της κ.Δ.Καδδά
Bookmark and Share