4 τα σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

4 τα σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης.


  • Τέσσερις δρόμοι ανοίγονται μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον Βρετανό Τίμοθι Λες, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρίας πολιτικών κινδύνων Nova Europa και πρώην διπλωμάτης.


Όπως τονίζει σε άρθρο του στον Independent, τα 4 βασικά σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης είναι: η.. βαθύτερη ολοκλήρωση, η χαλάρωση, η παρακμή και η κατάρρευση...

"Θα κάνουν τους Έλληνες... Γερμανούς"

Αναφορικά με το πρώτο σενάριο της βαθύτερης ολοκλήρωσης, ο Λες τονίζει ότι η ευρωζώνη συμπεριφέρεται περισσότερο ως κράτος, αλλά με μεγάλες διαφορές στις οικονομίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και του Βορρά.

"Για να μπορέσει ο Νότος να διατηρήσει το νυν βιοτικό επίπεδό του, ο Βορράς θα πρέπει να προχωρά κάθε χρόνο σε μεγάλες μεταφορές δημοσιονομικών πόρων επ' αόριστον" προτείνει ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα υπουργείο Οικονομικών που θα αναλάβει την διανομή των πόρων, αλλά και ένα κοινοβούλιο, που θα το ελέγχει.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι υπάρχει ελάχιστη πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο και προβλέπει ότι ο ευρωπαϊκός βορράς θα προσπαθήσει να εξομαλύνει τις διαφορές με τον νότο «με τιμωρητικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν να μετατρέψουν τους Έλληνες σε Γερμανούς»

Χαλάρωση και απώλεια κεκτημένων

Όσον αφορά το δεύτερο σενάριο, αυτό της χαλάρωσης, ο Λες μιλά για ανάκτηση εξουσιών από τις εθνικές κυβερνήσεις σε ορισμένους τομείς, αλλά και για μια μερική διάλυσης της ευρωζώνης με μια συμφωνία «που θα περιλαμβάνει μια ακύρωση τεράστιου μέρους του χρέους».

Ο δρόμος της χαλάρωσης, λέει ο αναλυτής θα βοηθήσει να εξαλειφθούν οι εσωτερικές εντάσεις, ωστόσο δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία, διότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται απώλεια κεκτημένων και ωφελημάτων για ορισμένες χώρες.

Η παρακμή: Η πρώτη πρόβα έγινε με το προσφυγικό


Ο πρώην διπλωμάτης εκτιμά ότι αν η ΕΕ δεν προχωρήσει ούτε σε ολοκλήρωση ούτε και σε μερική διάλυση, η πιο πιθανή εναλλακτική θα ήταν να παρακμάσει ως θεσμός.

Όπως τονίζει, τελικά τα μέλη θα εφαρμόζουν μόνον εκείνες τις πολιτικές που θα βρίσκουν συμφέρουσες, όπως συμβαίνει σήμερα με την προσφυγική κρίση, καθώς αρκετές χώρες ανέστειλαν την εφαρμογή της Σένγκεν και αρνούνται να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες για τις ποσοστώσεις στην φιλοξενία προσφύγων.

Η κατάρρευση και η γερμανική ηγεμονία

Το τέταρτο και τελευταίο σενάριο είναι αυτό της ξαφνικής κατάρρευσης, που θα μπορουσε να συμβεί αν ένα από τα ισχυρά δευτερεύοντα κράτη της εγκαταλείψει την ΕΕ.

"Η Γαλλία και η Ιταλία είναι πιθανοί υποψήφιοι, αλλά πιο πιθανό αυτή τη στιγμή είναι να αποχωρήσει η Βρετανία" αναφέρει, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία, ως ισχυρή χώρα, θα πρέπει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση της ΕΕ.

Εκφράζει μάλιστα τον φόβο ότι οι ευρωσκεπτικιστικές Δανία και Σουηδία ακολουθήσουν το Βρετανικό παράδειγμα, αν η Γερμανία επιδιώξει να ηγηθεί της προσπάθειας για διατήρηση της Ένωσης.
Bookmark and Share