Η Κίνα είναι πλέον παγκόσμιος ηγέτης στους υπερυπολογιστές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η Κίνα είναι πλέον παγκόσμιος ηγέτης στους υπερυπολογιστές.

  • Ένας κινεζικός υπερυπολογιστής που κατασκευάστηκε με κινεζικά τσιπ μόλις ανακηρύχθηκε ο ισχυρότερος του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ σε συνολική υπερυπολογιστική ισχύ.


Το σύστημα Sunway TaihuLight που εγκαινιάστηκε στο... κινεζικό Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών κέρδισε την πρώτη θέση στο Top500, την επίσημη λίστα των ισχυρότερων υπολογιστών του κόσμου.

Πέτυχε μέγιστη ταχύτητα 93 petaflop ανά δευτερόλεπτο, ή 93 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον δεύτερο υπερυπολογιστή της κατάταξης, τον επίσης κινεζικό Tianhe-2.
Σε αντίθεση με τον Tianhe-2, ο οποίος βασίστηκε σε επεξεργαστές της Intel, ο Sunway TaihuLight περιλαμβάνει 10,6 εκατομμύρια επεξεργαστές που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Είναι μάλιστα ένα από τα πιο αποδοτικά συστήματα της λίστας όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, απαιτώντας 15,4 watt ηλεκτρικής ισχύος.

Θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη μοντελοποίηση του παγκόσμιου κλίματος και σε έρευνες επιστημών υγείας.

Πιο σημαντική είναι ωστόσο η πρωτιά της Κίνα όσον αφορά τη συνολική ισχύ των υπερυπολογιστών της. Για πρώτη φορά, η χώρα έρχεται πρώτη παγκοσμίως με 167 συστήματα στη λίστα των 500, συνολικής ισχύος 211 petaflop/sec. Οι ΗΠΑ πέφτουν στη δεύτερη θέση με 165 συστήματα και 173 Pflop/sec, ενώ η Ευρώπη περιορίζεται στους 105 υπερυπολογιστές και τα 115 Pflop/sec.

Επιπλέον, η Κίνα δεν προβλέπεται να χάσε τα σκήπτρα άμεσα, αφού το 2020 σχεδιάζει να βάλει στην πρίζα το πρώτο σύστημα με ταχύτητα 1.000 petaflop/sec, ή 1 exaflop/sec.

Οι ΗΠΑ δεν ελπίζουν να έχουν ένα τέτοιο σύστημα πριν από το 2023 το νωρίτερο.
Bookmark and Share