Γιατροί κατά ΕΟΠΥΥ: «Στοχοποιούνται οι τίμιοι και μένουν στο απυρόβλητο οι παραβάτες» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Γιατροί κατά ΕΟΠΥΥ: «Στοχοποιούνται οι τίμιοι και μένουν στο απυρόβλητο οι παραβάτες»

  • Για κυνήγι μαγισσών καταγγέλλουν τον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) σε ό,τι αφορά την πρακτική που ακολουθεί ο Οργανισμός στη διαδικασία ελέγχου των υποβληθέντων δαπανών για φάρμακα και εξετάσεις.


Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι οι ελεγκτές του Οργανισμού αντί να..Type Your Post Summary Here αναζητήσουν και να πατάξουν τις εστίες διαφθοράς και υπερχρέωσης του ΕΟΠΥΥ, επιλέγουν να κουρεύουν τα δεδουλευμένα των παρόχων, και εν προκειμένω των γιατρών, για διοικητική αμέλεια ή παράλειψη. Το αποτέλεσμα είναι κατά το προεδρείο της Ένωσης να πλήττονται κυρίως οι τίμιοι πάροχοι, στους οποίους καταλογίζεται διοικητική αμέλεια ή παράλειψη.

Παραθέτουν μάλιστα κάποια περιστατικά που κατ΄αυτούς δηλώνουν την πραγματική πρόθεση του ΕΟΠΥΥ, να αφήσει δηλαδή στο απυρόβλητο τις παραβατικές συμπεριφορές με δραματικό αντίκτυπο στην οικονομία του Οργανισμού και να στοχεύει σε ανύπαρκτα ή ήσσονος σημασίας θέματα στις συνταγές ή τα παραπεμπτικά.


Τα ενδεικτικά περιστατικά
Καρδιολόγος από τη Νίκαια βρέθηκε με 7 παραπεμπτικά στα 10 του υποχρεωτικού ελέγχου (επί συνόλου 125) με έλλειψη υπογραφών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με περικοπή 875 ευρώ στα 1.250 ευρώ της υποβολής (ποσοστό 70%).

Πυρηνικός Ιατρός από τη Λάρισα εκτέλεσε στις 08/01/2016, παραπεμπτικό που εκδόθηκε στις 29/012/2015 με ημερομηνία λήξης 27/01/2016, αξίας 47,12 ευρώ. Κατά τον έλεγχο της ασφαλιστικής ενημερότητας που έληγε στις 31/12/2015, προέκυψε ότι έγινε αποδεκτό το παραπεμπτικό κατά την καταχώρηση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (e-dapy). Ο Οργανισμός, μην αναγνωρίζοντας τη δική του αδυναμία, καταλόγισε στον άτυχο επαγγελματία «κούρεμα» 363,33 ευρώ (προσαύξηση κατά 771%).

Μικροβιολόγος από τη Λάρισα εκτέλεσε παραπεμπτικό αξίας 11 ευρώ στο e-dapy, με ένδειξη ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας αφού προηγήθηκε ενδελεχής έλεγχος στο βιβλιάριο της ασθενούς, που έδειχνε ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι το τέλος του 2017. Υπέστη περικοπή 283 ευρώ με την προφορική αιτιολογία ότι το βιβλιάριο κάλυπτε την ασθενή σε είδος και όχι σε υπηρεσίες.

Διαγνωστικό κέντρο στη Λάρισα διενήργησε μαγνητική τομογραφία σε κλειστοφοβικό ασθενή, αξίας 125,46 ευρώ. Ωστόσο, τελικά «κουρεύτηκε» ποσό 1.571 ευρώ από τις υποβολές των παρόχων διότι ο αναστατωμένος ασθενής ξέχασε να υπογράψει το παραπεμπτικό.

Πνευμονολόγος στην Πάτρα εκτέλεσε παραπεμπτικό ιατρικής πράξης σε ασθενή, αξίας 42 ευρώ. «Κουρεύτηκαν» 109 ευρώ (αύξηση 259%) για αμέλεια υπογραφής του παραπεμπτικού από τον ασθενή.

Bookmark and Share