«Απάτη» η εφαρμογή που ισχυριζόταν ότι διασώζει τους πρόσφυγες που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

«Απάτη» η εφαρμογή που ισχυριζόταν ότι διασώζει τους πρόσφυγες που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο..


  • Εφαρμογή που ισχυριζόταν ότι θα βοηθάει τους πρόσφυγες που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο, «κατέβηκε» από το App Store της Apple καθώς αποδείχθηκε παραπλανητική.


Η εφαρμογή, που ονομάζεται....«I SEA» και αφορά στη διάσωση των προσφύγων στη Μεσόγειο Θάλασσα, κρίθηκε ανεπαρκής από τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι την εξέτασαν και διαπίστωσαν ότι οι ισχυρισμοί των δημιουργών της, ήταν παραπλανητικοί.

Δημιουργημένη από το διαφημιστικό πρακτορείο Grey Digital, η εφαρμογή διαφημίστηκε ευρέως από πολλά μέσα ενημέρωσης, την περασμένη εβδομάδα. Η εφαρμογή, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «MOAS», φιλοδοξούσε να χρησιμοποιήσει δορυφορικές εικόνες για να επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν τα σκάφη που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η εφαρμογή I SEA, έκοβε σε εκατομμύρια «κομμάτια» την εικόνα από το δορυφόρο της διαδρομής που ακολουθούν οι διακινητές, και «ανέθετε» το καθένα από αυτά σε έναν χρήστη, ο οποίος κατόπιν ήταν επιφορτισμένος με το να παρακολουθεί το σημείο αυτό και να ενημερώσει την αρχή Migrant Offshore Aid Station (MOAS) αν εντοπίσει κάποια ένδειξη για μετανάστες που κινδυνεύουν.

Αφού ελάμβαναν την ειδοποίηση των χρηστών, οι αρχές ανέλυαν την εικόνα και, αν χρειαζόταν, προχωρούσαν σε επιχείρηση διάσωσης.

Όμως, οι προγραμματιστές και άλλοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εξέτασαν την εφαρμογή ανακάλυψαν διάφορα προβλήματα που αυτή αντιμετώπιζε, όπως για παράδειγμα ότι οι δορυφορικές εικόνες δεν ήταν live στην πραγματικότητα.

Μάλιστα, κάποιοι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι η εφαρμογή έδειχνε σε όλους τους χρήστες την ίδια εικόνα του ωκεανού, η οποία ήταν τραβηγμένη πριν από ένα χρόνο.


Η MOAS ιδρύθηκε το 2014 και είναι η πρώτη υπηρεσία διάσωσης μεταναστών που χρηματοδοτείται από ιδιώτες. Στις επιχειρήσεις της ήδη χρησιμοποιεί drones. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η MOAS διέσωσε σχεδόν 12.000 ανθρώπους στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας της.
Bookmark and Share