Ο Πούτιν αποδέχεται τις ΗΠΑ ως μόνη υπερδύναμη.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Ο Πούτιν αποδέχεται τις ΗΠΑ ως μόνη υπερδύναμη..

  • Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι αποδέχεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πιθανώς ακόμα η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο και ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με όποιον κερδίσει την προεδρία, αλλά δεν θέλει να του λένε πώς να ζει οι Αμερικάνοι.

Τα σχόλια του Πούτιν έρχονται σε μια...ταραχώδη περίοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, οι οποίες έχουν υπονομευθεί από διαφωνίες για θέματα όπως η Ουκρανία και η Συρία.

Ο Πούτιν επανέλαβε την κριτική του για αυτό που αποκάλεσε τον λανθασμένο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στις υποθέσεις της Ουκρανίας και είπε ότι αντιτίθεται σε αυτό που αποκάλεσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αποτροπή της βελτίωσης των σχέσεών της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά είχε και κάποια θετικά σχόλια.

«Η Αμερική είναι μια μεγάλη δύναμη – σήμερα ίσως η μόνη υπερδύναμη. Αυτό το αποδεχόμαστε», δήλωσε ο Πούτιν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. «Θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Ερωτηθείς σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Πούτιν φάνηκε να υποβαθμίσε τα θετικά σχόλια που είχε κάνει για το Ρεπουμπλικανό υποψήφιο στο παρελθόν, λέγοντας ότι είχαν παρερμηνευθεί.

Τον Δεκέμβριο, ο Πούτιν περιέγραψε τον Τραμπ ως «πολύ επιδεικτικό», «πολύ ταλαντούχο» και «απόλυτο ηγέτη στην προεδρική κούρσα».

Οι παρατηρήσεις αυτές, μαζί με θερμά λόγια από τον Τραμπ για τον Πούτιν, έχουν τροφοδοτήσει τηνφημολογία ότι το Κρεμλίνο θα ευχαριστημένο με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Αλλά την Παρασκευή ο Πούτιν είπε ότι είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ μόνο ως «επιδεικτική».

«Είναι, δεν είναι [επιδεικτικός];» είπε ο Πούτι. «Δεν έδωσα καμία άλλη εκτίμηση γι ‘αυτόν.»

Ο Πούτιν είπε ότι καλωσόρισε την επιθυμία του Τραμπ για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. «Που είναι το κακό με με αυτό», ρώτησε ο Πούτιν, αντλώντας χειροκροτήματα από το ακροατήριο.

Εμφανίστηκε πρόθυμος όμως να καλύψει τα νώτα της Ρωσίας, αποφεύγοντας την εντύπωση ότι έπαιρνε πλευρές, καθώς επίσης και τόνισε τις «θερμές σχέσεις» του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η σύζυγος του οποίου, Χίλαρι είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο.

Ο Πούτιν είπε ότι ήταν ευγνώμων για την προσοχή και το σεβασμό που είχε δείξει οΜπιλ Κλίντον στη Ρωσία και τον ίδιο προσωπικά.

Είχε λιγότερα να πει για την Χίλαρι Κλίντον όμως, λέγοντας ότι ποτέ δεν είχαν συνεργαστεί άμεσα.
Bookmark and Share