Αl.Greenspan: Η Ελλάδα δε θα καταφέρει να μείνει στο ευρώ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Αl.Greenspan: Η Ελλάδα δε θα καταφέρει να μείνει στο ευρώ..


  • «Κορυφή του παγόβουνου το Brexit» 

Η παγκόσμια οικονομία υποφέρει από πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από... ό,τι είναι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουνίου, ο τέως διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed), Alan Greenspan, ο οποίος χαρακτήρισε ως «κορυφή του παγόβουνου» το Brexit, ενώ υπογράμμισε το κίνδυνο που εγκυμονεί το ελληνικό ζήτημα.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο CNBC, ο Greenspan τόνισε ότι η απόφαση των Βρετανών στο δημοψήφισμα είναι απλώς «κορυφή του παγόβουνου», τονίζοντας πως «η παγκόσμια οικονομία είναι σε πραγματικά σοβαρό πρόβλημα».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι Βρετανοί απέρριψαν το status quo της Ευρώπης, κυρίως ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής επιβράδυνσης της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό, είπε, δημιουργεί σοβαρά πολιτικά προβλήματα, που είναι δύσκολα στην επίλυσή τους.
Πίσω από την επιβράδυνση στα εισοδήματα είναι η απότομη μείωση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με τον Greenspan.
Ο τέως διοικητής της Fed υποστήριξε, μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η ύφεση, αλλά η στασιμότητα.
«Η Ευρωζώνη καταρρέει», προειδοποίησε ο Greenspan.
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα και δεν πρόκειται να παραμείνει στο ευρώ για πολύ καιρό ακόμα, ανεξαρτήτως των αλλαγών που συντελούνται αυτή την περίοδο».
Ερωτηθείς για το τι θα έκανε σήμερα, αν ήταν διοικητής της Fed, ο Greenspan τόνισε: «Θα ανησυχούσα».
«Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης - θυμηθείτε 19, Οκτωβρίου 1987, όταν ο Dow μειώθηκε κατά ένα ποσό ρεκόρ 23%. Αυτό έχει διαβρωτική δράση που δεν θα πάει μακριά», κατέληξε.
Bookmark and Share