Pax Germanica... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Pax Germanica...

  • Το σημερινό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ δεν αφορά μόνο στην ίδια αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και στον κόσμο. Όμως, οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ασχέτως αποτελέσματος, οι νικητές θα είναι οι ίδιοι.


Pax Germanica στα λατινικά σημαίνει...γερμανική ειρήνη, δηλαδή εκείνη που επιβάλλει η Γερμανία.

Ο όρος χρησιμοποιείται από διαφόρους για να δείξει τη γερμανική ιμπεριαλιστική ηγεμονία ή απλώς τη γερμανική κυριαρχία.

Ταιριάζει στη χρονική συγκυρία.

Πολλοί θεωρούν ότι τυχόν επικράτηση των οπαδών του Brexit στο σημερινό δημοψήφισμα θα γερμανοποιήσει την ΕΕ, κάτι που υπονοεί ο ανωτέρω όρος.

Ασφαλώς, οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι παρακινδυνευμένη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιθανότητες που δίνουν οι εταιρείες στοιχημάτων στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και οι αγορές έρχονται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Προσωπικά, δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα στοιχήματα, γιατί οι συμμετέχοντες ρισκάρουν τα λεφτά τους.

Αυτό σε συνδυασμό με την έφεση των Βρετανών να προτιμούν τις σταδιακές αλλαγές μάς κάνει να πιθανολογούμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει το Bremain.

Oμως, κι αυτό να γίνει, δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Κάμερον έχει εξασφαλίσει μια συμφωνία από την ΕΕ που διαφοροποιεί τη Βρετανία από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ακόμη πιο πολύ από πριν.

Η επαναδιαπραγμάτευση έχει ουσιαστικά δημιουργήσει μια ΕΕ δύο ταχυτήτων.

Φυσικά, το ρήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν επικρατήσει το Brexit.

Υπό αυτή την έννοια, οι επικρίσεις της Σουηδίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών εναντίον του κ. Κάμερον έχουν βάση.

Πρακτικά, ο κ. Κάμερον διακινδυνεύει τη συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ μέσω ενός δημοψηφίσματος που είχε στόχο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος.

Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση μιας μεγάλης νίκης του Bremain στο σημερινό δημοψήφισμα, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα και ιδίως το Brexit θα ενισχύσει τον ρόλο και τη σημασία της Γερμανίας στην ΕΕ.

Ιδίως, τώρα, που η Γαλλία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και δεν μπορεί να παίξει ισότιμο ρόλο.

Είναι κάτι που ανησυχεί ακόμη και κάποιους Γερμανούς.

Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνονται ότι οι πιο φιλελεύθερες θέσεις της Βρετανίας σε μια σειρά από ζητήματα εμπλουτίζουν το μενού των επιλογών πολιτικής της ΕΕ και λειτουργούν ως αντίβαρο στις πιο συντηρητικές θέσεις της Γερμανίας.
Με τη Βρετανία είτε αποκομμένη από την EE λόγω Brexit, είτε αποστασιοποιημένη λόγω της συμφωνίας του κ. Κάμερον, ο ρόλος της Γερμανίας στην ΕΕ θα ενισχυθεί.
Επομένως, η κυριαρχία της Γερμανίας στην ΕΕ θα γίνει πραγματικότητα.


Του Dr. Money


Bookmark and Share