Reuters: Έξι Βαλκανικές χώρες φοβούνται ότι το Brexit θα καθυστερήσει το όνειρο της ένταξής τους στην ΕΕ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Reuters: Έξι Βαλκανικές χώρες φοβούνται ότι το Brexit θα καθυστερήσει το όνειρο της ένταξής τους στην ΕΕ


  • Οι Βαλκανικές χώρες που ελπίζουν να ενταχθούν στην ΕΕ, φοβούνται ότι μετά το Brexit το όνειρό τους να γίνουν μέλη μιας ένωσης που προσφέρει ευημερία και σταθερότητα, θα φέρει καθυστερήσεις και αβεβαιότητα, αναφέρει το Reuters.


Η Αλβανία, η Βοσνία, το.. Κοσσυφοπέδιο, η FYROM, το Μαυροβούνιο και η Σερβία, βρίσκονται όλες σε διαφορετικά στάδια για την ένταξή τους στην ΕΕ.
Το δημοσίευμα σημειώνει ωστόσο, ότι η άμεση αντίδραση στις βαλκανικές πρωτεύουσες μετά το Brexit, ήταν ότι οι προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ θα συνεχιστούν αμείωτες.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Aleksandar Vucic δήλωσε, ότι η χώρα του θα επιμείνει στην "ευρωπαϊκή πορεία" της, με στόχο να ολοκληρώσει τις ενταξιακές συνομιλίες μέχρι το 2019.
"Η Βοσνία δεν πρέπει να αποθαρρύνεται από την βρετανική ψηφοφορία και πρέπει να πιέσει για την ένταξη στην ΕΕ", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Denis Zvizdic.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, μετά την αναταραχή που προκάλεσε το Brexit, οι ηγέτες των Βαλκανικών λαών αντιλαμβάνονται, ότι η ΕΕ θα επιβραδύνει το ρυθμό διεύρυνσή της.
Οι δυσκολίες για τη Σερβία εμφανίστηκαν ήδη από τη Δευτέρα, όταν απέτυχε να κερδίσει την απαιτούμενη στήριξη από τη Βρετανία για το επόμενο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σέρβοι αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι η αιτία ήταν τεχνικοί λόγοι, που σχετίζονται με την Brexit.
Ο Βόσνιος αναλυτής Igor Gavran είπε, ότι η Βοσνία ίσως θα πρέπει να περιμένει περισσότερο για την ένταξή της στην ΕΕ, καθώς "η Βρετανία ήταν μία από τις χώρες που υποστήριξαν πιο ανοιχτά την ένταξη της Βοσνίας στην ΕΕ".
Στο Κοσσυφοπέδιο ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης Igor Gavran, δήλωσε ότι η χώρα του, η οποία αποσχίστηκε από τη Σερβία το 2008, έχασε επίσης έναν σθεναρό υποστηρικτής της ένταξης της στην ΕΕ.
Αλβανός αξιωματούχος είπε, ότι η χώρα του γνωρίζει, ότι οι μεγάλες κρίσεις όπως το μεταναστευτικό ζήτημα, η κρίση του ευρώ και η Ελλάδα αποσπούν τους ηγέτες της ΕΕ από το να στρέψουν την προσοχή προς τα Βαλκάνια.
Ο Μαυροβούνιος διαπραγματευτής με την ΕΕ Andrija Pejovic ήταν αισιόδοξος, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν, όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν θέματα που ήταν ασαφή.
Για τη FYROM όπως αναφέρει το Reuters, τίποτα δεν έχει αλλάξει μετά την Brexit, καθώς η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει μπλοκαρισμένη εξαιτίας της διαμάχης με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας.
Bookmark and Share