Στα 11 δις οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Στα 11 δις οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ!

  • Συμπληρωματική επιχορήγηση 200 εκ. ευρώ για να πλήρωθούν οι συντάξεις.

Στα 11 δις ευρώ ανέρχονται οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, εξαιτίας της αδυναμίας των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις... υποχρεώσεις τους.

Εξ αυτών, τα 4,1 δις ευρώ έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο επιχειρεί την είσπραξη τους είτε μέσω ρύθμισης χρεών είτε ακόμη και μέσω κατασχέσεων.

Η αδυναμία καταβολής εισφορών έχει προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας στο ταμείο. Ο ΟΑΕΕ, καλείται να καταβάλλει κάθε μήνα συντάξεις σε 370.000 δικαιούχους.

Συμπληρωματική επιχορήγηση

Με αυτά τα δεδομένα, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αποφάσισαν την συμπληρωματική ενίσχυση του Οργανισμού με το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του ταμείου, το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στην φετινή τακτική επιχορήγηση των περίπου 834 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τον ΟΑΕΕ.

Ήδη, έως τον Ιούνιο είχε απορροφηθεί το 65% της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στην προθεσμία καταβολής της 3ης διμηνιαίας δόσης των τρεχουσών εισφορών για την διευκόλυσνη των ασφαλισμένων, καθώς ήταν περιορισμένη η ανταπόκριση ως προς την καταβολή των εισφορών.

Υπενθυμίζεται ότι -σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο (4387/2016)- από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς για τον κλάδο κύρια σύνταξης του ΟΑΕΕ θα αυξηθεί στο 20% επί του εισοδήματος των ασφαλισμένων, ενώ ο Οργανισμός μαζί με τα ελλείμματα του, θα ενταχθεί στον υπό σύσταση Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Bookmark and Share