Πληρώσαμε 2 δισ. παραπάνω φόρους στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ...και τα χειρότερα έπονται. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Πληρώσαμε 2 δισ. παραπάνω φόρους στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ...και τα χειρότερα έπονται.

  • Μόνο από τους φόρους που επιβλήθηκαν στην κατανάλωση τα έσοδα που εισέρευσαν στα κρατικά ταμεία ως το τέλος Ιουνίου ήταν περισσότερα κατά 1,6 δισ. ευρώ!

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του...Γενικού Λογιστηρίου που δείχνουν ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλήρωσαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 πρόσθετους φόρους 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τους φόρους που επιβλήθηκαν στην κατανάλωση τα έσοδα που εισέρευσαν στα κρατικά ταμεία ως το τέλος Ιουνίου ήταν περισσότερα κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Οι πρόσθετες αυτές εισπράξεις είναι αποτέλεσμα των μεγάλων ανατροπών που επήλθαν στον «χάρτη» της έμμεσης φορολογίας με αιχμή τον ΦΠΑ.
Από την αναθεώρηση των συντελεστών του φόρου και από τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από την χαμηλό στον υψηλό ΦΠΑ το «χτύπημα» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών ήταν μεγάλο.
Των αυξήσεων που έγιναν ακολούθησε σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά το οποίο έγινε αισθητό στην τσέπη των καταναλωτών.
Και ενώ η καταιγίδα με τους φόρους που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν έχει ακόμη ξεσπάσει οι συνολικοί φόροι που εισπράχθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 19,281 δισ. ευρώ έναντι 17,377 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάσημα του 2015 (αύξηση 1,9 δισ. ευρώ). Μάλιστα τα φορολογικά έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία είναι αυξημένα κατά 730 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί.
Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 44,766 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού θα πρέπει έως το τέλος του έτους να εισπραχθούν φόροι ύψους 25,5 δισ. ευρώ.
Μέχρι την Παρασκευή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος που συνολικά ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, οι επιχειρήσεις την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος ενώ στα δημόσια ταμεία θα φανεί και η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% που έγινε την 1η Ιουνίου αλλά και η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ σε ακόμη 11 νησιά.
Την ίδια ώρα όμως το Δημόσιο εξακολούθησε και στο πρώτο εξάμηνο του 2016 να μην πληρώνει δαπάνες εξωραΐζοντας έτσι την εικόνα του προϋπολογισμού.
Οι δαπάνες που δεν πληρώθηκαν και παρέμειναν στον κρατικό κορβανά ανήλθαν σε 3,35 δισ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων ήταν ο κρατικός προϋπολογισμός να εμφανίσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,467 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,884 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,033 δισ. ευρώ.
Το ύψος αυτού του πλεονάσματος αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση και θα αξιοποιηθεί καταλλήλως από την ελληνική πλευρά στις διαβουλεύσεις που θα έχει με τους δανειστές τον Σεπτέμβριο για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Θα ακολουθήσει από τον Οκτώβριο η δεύτερη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο και στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στην διάρκεια αυτών των συζητήσεων να ξεκλειδώσουν ταυτόχρονα και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους των 321 δις. ευρώ.
Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέδεσε το θέμα των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να πορευτεί με μικρότερα από 3,5% πλεονάσματα από το 2018,συμπλέοντας έτσι με την πρόταση βιωσιμότητας που έχει καταθέσει το ΔΝΤ.
Bookmark and Share