Στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας οι 8 Τούρκοι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας οι 8 Τούρκοι


  • Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, που ζήτησαν πολιτικό μετά το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, μεταφέρθηκαν από την Καβάλα στην Αθήνα.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά των οκτώ πραγματοποιήθηκε... προκειμένου να κριθεί το αίτημα πολιτικού ασύλου που έχουν υποβάλει, αναμφίβολα ωστόσο και για λόγους ασφαλείας.
Οι στρατιωτικοί έφτασαν στην πρωτεύουσα το μεσημέρι της Παρασκευής. Δεν μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, αλλά στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, στο Ολυμπιακό χωριό.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι δεν ενημερώθηκαν από κανέναν για τη μεταγωγή των στρατιωτικών, παρά μόνο από τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας.
Την Πέμπτη, οι τούρκοι στρατιωτικοί κρίθηκαν από το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή.
Έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και η συνήγορός τους σημειώνει ότι φοβούνται για τη ζωή τους εάν επιστρέψουν στην Τουρκία.
Οι αιτήσεις ασύλου θα αρχίσουν να εξετάζονται στις 27 Ιουλίου.

Τουρκικές πιέσεις
Μια δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει η Αθήνα αναφορικά με την τύχη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, ειδικά μετά και την απόφαση της Άγκυρας να αναστείλει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού σημείωνε σχετικά στην Καθημερινή ότι "η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει την έκδοση".
Η δυσκολία του θέματος, η οποία έχει εθνικές και πολιτικές προεκτάσεις, αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της Βουλής -την Πέμπτη για τον εκλογικό νόμο-, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η δήλωση της Ελ. Αυλωνίτου, ότι "δεν γίνεται η Δημοκρατία να παρέχει άσυλο σε άτομα που πολυβολούσαν και βομβάρδιζαν".
Ειδικό ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία που έχει μεταδοθεί από ελληνικά ΜΜΕ, ότι έχει συλληφθεί ενώ βρισκόταν σε άδεια στην Τουρκία και ο στρατιωτικός ακόλουθος που υπηρετούσε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
Την Παρασκευή, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι οι οκτώ πρέπει να εκδοθούν.
Την περασμένη Τρίτη σχετικές πιέσεις και μηνύματα μεταδόθηκαν από τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Κερίμ Ουράς, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις η μη επιστροφή των 8 στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, το περασμένο Σάββατο.
Bookmark and Share