BlackRock: Η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές, αν θέλει να αποφύγει ένα νέο «Brexit» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

BlackRock: Η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές, αν θέλει να αποφύγει ένα νέο «Brexit»

  • Λίγες ημέρες μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, τα δύσκολα μόλις άρχισαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά από προκλήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα…

Όπως γράφει η...Isabelle Mateos y Lago, αναλυτής της BlackRock, οι πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, αναμένεται να δοκιμάσουν τις αντοχές αλλά και την ενότητα του μπλοκ, ειδικά μετά τα νέα δεδομένα που έφερε η απόφαση των Βρετανών.
Αρχικά, σχετικά με τις πολιτικές επιπτώσεις του Brexit, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε. δεν φαίνεται να αποδυναμώθηκαν ιδιαίτερα, ωστόσο εντάθηκε η δυσαρέσκεια πολλών αντιπολιτευόμενων κομμάτων για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί.
Επίσης, «ξύπνησε» ο κίνδυνος για ένα ντόμινο δημοψηφισμάτων παρόμοιο με αυτό του Ηνωμένου Βασίλειου, με μερικές χώρες ήδη να το συζητούν στο παρασκήνιο.
Το πρώτο «test» για την ενότητα της Ε.Ε. μετά το Brexit ήταν οι ισπανικές εκλογές, με το Λαϊκό Κόμμα να κερδίζει εν τέλει εύκολα την αναμέτρηση, αφήνοντας πολύ πίσω τη συμμαχία των Podemos, οι οποίοι αμφισβητούν την «ευρωπαϊκή οικογένεια».
Ωστόσο, τον ερχόμενο Οκτώβριο οι Ιταλοί πάνε στις κάλπες για να αποφασίσουν για το νέο τους Σύνταγμα, το οποίο αποτελεί μέρος της ευρύτερης ατζέντας του Matteo Renzi για την αναθέρμανση της εγχώριας οικονομίας.
Η BlackRock εκτιμά ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα κερδίσει το δημοψήφισμα, βοηθώντας σε μία αναβάθμιση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
Σε αντίθετη περίπτωση όμως, θα πρέπει να παραιτηθεί, ξεκινώντας έτσι ένα νέο κύκλο αστάθειας.
Στη Γαλλία τώρα, οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Απριλίου ίσως να σημάνουν και το τέλος του Francois Hollande, του οποίου, να προσθέσουμε εμείς, πως η δημοτικότητα βρίσκεται πραγματικά στο ναδίρ, λόγω των πολιτικών λιτότητας που εφάρμοσε.
Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει μία αρνητική προοπτική για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας…
Τέλος, η μεγαλύτερη δοκιμασία για την Ε.Ε. είναι οι βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2017, με την Angela Merkel να αναμένεται να παραμείνει Καγκελάριος, σχηματίζοντας όμως έναν ευρύ συνασπισμό.
Καταλήγοντας, η αναλυτής επισημαίνει πως καμία από τις 4 ισχυρές χώρες της Ένωσης δεν μπορεί να ωθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία αυτή τη στιγμή, ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος και πάλι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…
Bookmark and Share